pondělí 26. března 2018

Pinolata / Toskánský koláč jablky ovoněný

Piniové ořechy jsou drahé a nejsou moc k sehnání. Vozím si je jako suvenýr z cest po Itálii ale dají se koupit v německých supermarketech. Jsou potřebné k přípravě arabské kuchyně, hodí se do salátů a opražené jsou vynikající do jogurtu. Ovšem v italském koláči Pinolata vynikne jejich chuť dokonale.
Vyzkoušeli jsme do těsta přidat jablka a koláč se stal vláčným a o ještě trochu lepším. Vyzkoušejte obě varianty a porovnejte sami.




Příprava: 20 minut
Doba pečení: 45 - 60 minut v závislosti na typu formy (v silnostěnné formě se koláč bude péct déle)
Ingredience na formu na koláč :
100 g piniových oříšků
125 g másla pokojové teploty + máslo na vymazáná formy
200 g cukru krupice  (lze snížit až na 150g)
2 žloutky  
350 g hladké mouky 
1 sáček prášku do pečiva
200 ml mléka nebo 12% smetany
sníh ušlehaný ze dvou bílků
špetka soli
1 vanilkový cukr
hrubá mouka nebo strouhanka na vysypání formy
krupicový a moučkový cukr na posypání povrchu 
.....................................................................................................................................
Pro vylepšení chuti můžete přidat : 
mletou vanilku, kůru z pomeranče 
Pro variantu s jablky: 2 jablka oloupaná a pokrájená na malé kostky.
.....................................................................................................................................
Budete potřebovat : kuchyňský robot se šlehací metlou, stěrku

Pracovní postup:
1) Dobře vymažte formu na pečení máslem a vysypte ji hrubou moukou nebo strouhankou. 
Troubu rozehřejte na 180 C.
2) Do mísy ve které budete těsto šlehat vložte měkké máslo po menších kusech a společně s cukrem ho vyšlehejte do husté pěny. Vetřete 2 žloutky. Mezitím.....mouku prosyjte s práškem do pečiva. Zpomalte rychlost a pomalu přisypávejte mouku a nakonec přilijte mléko nebo smetanu. Vše prošlehejte. Vmíchejte 1/2 oříšků a pokud chcete použít jablka přidejte je do těsta nyní.
3) 2 bílky se špetkou soli a vanilkovým cukrem ušlehejte na polotuhý sníh. Sníh pomocí stěrky zlehka vetřete             do těsta. 
4) Těsto vlijte do formy a uhlaďte špachtlí a povrch posypte zbytem oříšků a trochou krupicového cukru. Koláč vložte do předehřáté trouby. Pečte asi 40-50 minut do zlatova. Po uplynutí doby vyzkoušejte špejlí zda se na ní těsto nelepí. Píchněte co nejvíce ke středu. 
5) Vyklopte koláč z formy a nechte ho zcela vychladnout. Povrch můžete posypat moučkovým cukrem.
Koláč při použití jablek je velmi vláčný a výborný je i druhý den. Podávat ho můžete s kopečkem kysané smetany.