pátek 27. ledna 2017

Zázraky z listového těsta/ Puf Böreği /Rustici salati spinaci e ricotta



Listové těsto je velmi vděčná surovina. Během chvilky z něj můžete připravit sladké i slané dobroty.
Kdo chce připraví si domácí listové těsto sám. Příprava je poměrně zdlouhavá tak, že  pokud spěcháte kupte si listové těsto hotové - chlazené nebo zmrazené. Na trhu je velký výběr jen je třeba dívat se  na jeho složení. 
Nejvíce se listové těsto využívá na přípravu jablečného závinu ale v jeho použití není třeba se omezovat.
Těsto využijete jako základ pro nejrůznější koláče, sladké i slané šátečky a můžete z něj připravit rychlé slané pochoutky na oslavu nebo v něm upéct lososa. 
Vybrali jsme pro Vás dva inspirativní vyzkoušené recepty.
Prvním je turecké :

Puf Böreği

Tato vynikající turecká specialita rozhodně stojí za vyzkoušení.  
Recept jsme si trochu upravili. 
Na nic nečekejte a upečte si skvělé, syté, sýrové "šátečky". Jezte je teplé k večeři se zeleninovým salátem nebo k zeleninové polévce jako příkrm. Náplň v tomto receptu je čistě naše kombinace, kterou jsme chtěly vyzkoušet.
Je jen na Vás jaké sýry použijete jen by to měl být vždy sýr, který se dobře rozpouští.
                                                                                                    


Příprava : 15 minut
Pečení : 35  minut

 (celkové množství sýrů 350 - 400 g) na cca 8 kusů 
Vhodné pro:  vegetariány 
                                                                  


Budete potřebovat : vál, váleček, vykrajovátko nebo sklenici na vykrajování, plech, pečící papír, misku s vodou

Suroviny:
  • 1 balení listového těsta cca 500 g 
  • trošku hladké mouky na podsypání
  • 2 celá vejce rozšlehaná
  • 100 g balkánského sýra rozdrobeného
  • 200 g nastrouhané mozzarelly na hrubším struhadle
  • 50 g nastrouhaného parmazánu 
  • 50 g pancetty nebo slaniny na drobno nakrájené 
  • provensálské koření
  • sezamové semínko na posyp


Pracovní postup:

  1. Všechny na hrubo nastrouhané sýry smíchejte v míse s pancettou a okořeňte dle chuti provensálským kořením. Sůl vynechte. Sýry i pancetta jsou slané dost.
  2. Připravený pečící plech potáhněte pečícím papírem.
  3. Vezměte 1/2 těsta a na vále posypaném troškou hladké mouky vyválejte tenkou placku. Z placky pomocí vykrajovátka nebo sklenicí vykrajujte kolečka. Vyberte si větší průměr. Z  500 g těsta vykrájíte asi 16 koleček.
  4. Vezměte první kolečko, prsty namočenými ve vodě navlhčete jeho okraje. Ze sýrové směsi vytvořte kopeček a položte ho na střed kolečka. Vezměte druhé kolečko a zakryjte s ním sýrovou směs. Okraje přitlačte k sobě. Nyní okraj zahýbejte směrem ke středu a zpevněte tlakem palce. Tím uděláte pevný a ozdobný okraj šátečku. Takto postupujte s ostatními kolečky. Naplněná kolečka pokládejte na plech a závěrem potřete rozšlehaným vejcem a posypte sezamovým semínkem. 
  5. Troubu rozehřejte na 175 C.  Pečte cca 35-40 min do zlatova. Podávejte vlažné.


Salát fatuš je vhodným salátem k Puf Böregi

Druhým receptem jsou italské :

Rustici salati spinaci e ricotta / Slané šátečky se špenátem a ricottou

Příprava : 15 minut
Pečení : 35  minut
Vhodné pro:  vegetariány


Suroviny:
  • 1 balení listového těsta cca 500 g 
  • 300 g špenátu - čerstvý nebo zmrazený
  • 1 kus ricotta 250 g 
  • 1-2 stroužky česneku, sůl, pepř 
  • trošku hladké mouky na podsypání
  • 2 celá vejce rozšlehaná
  • trošku oleje 
Budete potřebovat : 
pánev, vál, váleček, vykrajovátko nebo sklenici na vykrajování, plech, pečící papír, misku s vodou, vidličku



Pracovní postup:

Rozehřejte pánev s troškou oleje. Orestujte na drobno pokrájený česnek, přidejte špenát, osolte a opepřete dle chuti. Špenát chvíli poduste a přidejte ricottu. Zamíchejte a odstavte z ohně a nechte úplně vychladnout.
Troubu předehřejte na 175 C. Plech vyložte pečícím papírem. Aby se vám papír nezvedal pokapejte plech troškou oleje. Z rozváleného těsta vykrájejte kolečka, okraje těsta potřete prsty navlhčenými vodou a  do poloviny těsta dejte špenátovo - ricottovou náplň. Okraje stlačujte pomocí hrotů vidličky. Zpevníte je a navíc budou ozdobné. Šátečky pkládejte na plech. 
Povrch potřete rozšlehaným vejcem a můžete ho lehce posolit hrubozrnnou solí, posypat sezamovýmm semínkem nebo strouhaným sýrem. Pečte do zlatova 35-40 minut. 





Rustici skvěle chutnají např. k mrkvové polévce