Sezonní info / LEDEn 2017
Leden 2017
......................................

Čerstvé k dostání :
v lednu nic neroste tak tuhle kapitolu vynecháme
Skladované:
zimní hrušky a jablka
celer, cibule, česnek, mrkev, pastiňák a petržel
červená řepa, dýně Hokkaidó
bílé a červené zelí
......................................
Sváteční dny skončili a začíná další nový rok. Měsíc leden je pro většinu lidí protivný, studený měsíc. Ani já osobně nemám začátek roku ráda. Všude je tma, chlad a šedivo.
Ovšem jako milovník dobrého jídla si i v lednu najdu to svoje které, mi dodává energii, rdost a sílu.
Máme najednou více času na vaření a pečení. Po příjemné procházce se zvyšuje chuť na sytější jídla a hřejivé nápoje. Proto zahajme nový rok dobrým jídlem a radujme se až do Velikonoc. Využijme letní zásoby do poslední skleničky. Vyprázdněme mrazáky. Vařit je přece z čeho. A pokud Vám ježíšek donesl nějaké kuchyňské pomocníky máte nyní příležitost je využít. Taky si skočte na něco dobrého do nějakého nového podniku. My jsme v počátku pokusů s cirkulátorem pro přesné vaření metodou sous-vide a musím říct, že nás to chytlo. Brzy si budete moc přečíst o této revoluční metodě, která transormuje domácí vaření do úplně jiné dimenze.
Čerstvé k dostání :
v lednu nic neroste tak tuhle kapitolu vynecháme
Skladované:
zimní hrušky a jablka
celer, cibule, česnek, mrkev, pastiňák a petržel
červená řepa, dýně Hokkaidó
bílé a červené zelí
V zimě si užívejte husté krémové zeleninové polévky, sytá jídla z luštenin, slané koláče, sýrové fondue a buchty jako od babičky. Nenechte se zimou unavit a zaskočit. Z dostupného ovoce a zeleniny vylisujte šťávu a bojujte proti únavě. Užijte si kuchyni víc než kdy jindy.
My jsme zcela okouzleni další kuchařskou knihou od izraelského šefkuchaře Yotama OTTOLENGHI - Jeruzalem je to něco co nám v knihovně chybělo tak, že naše nákupy potravin teď směřují do obchodů jako Halal a Farah food. Sháníme škumpu, koriandr, mátu zahradní boby a Za'atar. Všechno to voní, je to barevné a moc nám to chutná.
Za těch pár dní měsíce ledna jsme vyzkoušely už několik receptů a chutnalo to vše skvěle. Kuchyně složená převážně ze zeleniny ale upravená tak dobře, že si ji zamilujete. Nenechte se odradit od množství koření. Kupte ho do zásoby, užijete ho v mnoha dalších recepturách.
Nezapomínejte ani na staročeskou kuchyni, protože taková hrstková polévka, nebo domácí hrachová kaše to jsou jídla která Vás zahřejí a uspokojí na celý den. Nezapomeňte si upéct tříkrálový koláč s ukrytou figurkou. Kdo ji najde ve své porci bude celý rok št'astný a je králem nového roku.
Vyzkoušejte i mimořádně hřejivou marockou kuchyni nebo indické kari s kokosovým mlékem.
My jsme zcela okouzleni další kuchařskou knihou od izraelského šefkuchaře Yotama OTTOLENGHI - Jeruzalem je to něco co nám v knihovně chybělo tak, že naše nákupy potravin teď směřují do obchodů jako Halal a Farah food. Sháníme škumpu, koriandr, mátu zahradní boby a Za'atar. Všechno to voní, je to barevné a moc nám to chutná.
Nezapomínejte ani na staročeskou kuchyni, protože taková hrstková polévka, nebo domácí hrachová kaše to jsou jídla která Vás zahřejí a uspokojí na celý den. Nezapomeňte si upéct tříkrálový koláč s ukrytou figurkou. Kdo ji najde ve své porci bude celý rok št'astný a je králem nového roku.
Vyzkoušejte i mimořádně hřejivou marockou kuchyni nebo indické kari s kokosovým mlékem.
Je toho tolik, že Vám leden nebude ani stačit.
Máváme a přejeme všem chutné skvělé lednové dny.
Máváme a přejeme všem chutné skvělé lednové dny.
Vaše Bistro Sezóna
Komentáře
Okomentovat