Francouzský koláč s hruškami a vanilkovým krémem
Doba přípravy : 45 min.
Pečení : 40 minut
Vhodné pro : vegetariány
Pečení : 40 minut
Vhodné pro : vegetariány
Ingredience na jednu kulatou koláčovou formu:
Těsto :
špetka soli
1 polévková lžíce moučkového cukru
120 g másla studeného
120 ml smetany 33%
1 žloutek
Náplň:
250 ml mléka
250 ml mléka
60 g krupicového cukru
40 g kukuřičného škrobu
1 vanilkový lusk
4 žloutky
3 velké oloupané hrušky, zbavené jadřinců - nakrájejte na tenké plátky
1 polévková lžíce citronové šťávy
80 g meruňkového džemu nebo želatiny z vína passita
dále budete potřebovat: trochu hrubé mouky na vysypání formy a kousek másla na vymazání formy
Bude se hodit :
kuchyňská váha, pracovní vál, kastrůlek s nepřilnavým dnem na vaření krému, lis na citrusy, potravinovou folii, váleček, šlehací metličku
Pracovní postup:
Nakrájené hrušky pokapejte citronovou šťávou a odložte je stranou.
Těsto :
Na pracovní plochu dejte prosátou mouku, moučkový cukr, přidejte sůl a na kousky pokrájené máslo. V mouce udělejte důlek a přilejte smetanu a přidejte žloutek. Vypracujte pevné těsto. Zabalené ve folii ho nechte odležet alespoň 30 minut v chladničce.
Náplň:
Do kastrůlku nalijte mléko, přidejte cukr a škrob. Vyškrábněte semínka z vanilkového lusku a přidejte do mléka.
Uvařte hustý krém při nízké teplotě. Neodcházejte od vaření a stále míchejte šlehací metličkou.
Krém nechte mírně vychladnout a potom do něj vmíchejte žloutky.
Krém nechte mírně vychladnout a potom do něj vmíchejte žloutky.
Pečení :
Rozehřejte troubu na 180 C.
Vymažte máslem formu a vysypejte ji hrubou moukou.
Odleželé těsto rozválejte na kulatý plát, vyložte jím koláčovou formu a vytvarujte okraje koláče.
Na těsto rozetřete krém a uhlaďte ho. Na náplň naskládejte hrušky. Koláč vložte do trouby a pečte 40 minut.
Povrch koláče po upečení ihned potřete rozehřátým meruňkovým džemem.
TIP : pokud spěcháte můžete použít
koupené listové těsto
Komentáře
Okomentovat