neděle 9. října 2016

Francouzský koláč s hruškami a vanilkovým krémem



  Jablečné koláče jsou klasika a pečeme je často a pravidelně. Dnes pro změnu můžete vyzkoušet báječný bretaňský koláč s hruškami a vanilkovým krémem. Hrušky jsou symbolem podzimu a mám je moc ráda. Objevte skvělou kombinaci které zaručeně podlehnete.




Doba přípravy : 45 min. 
Pečení : 40  minut
Vhodné pro : vegetariány

Ingredience na jednu kulatou koláčovou formu:

Těsto :

250 g hladké mouky prosáté
špetka soli
1 polévková lžíce moučkového cukru 
120 g másla studeného
120 ml smetany 33%
1 žloutek

Náplň:

250 ml mléka
60 g krupicového cukru 
40 g kukuřičného škrobu
1 vanilkový lusk
4 žloutky 
3 velké oloupané hrušky, zbavené jadřinců - nakrájejte na tenké plátky 
1 polévková lžíce citronové šťávy
80 g meruňkového džemu nebo želatiny z vína passita 

dále budete potřebovat: trochu hrubé mouky na vysypání formy a kousek másla na vymazání formy

 Bude se hodit : 

kuchyňská váha, pracovní vál
, kastrůlek s nepřilnavým dnem na vaření krému, lis na citrusy, potravinovou folii, váleček, šlehací metličku



Pracovní postup:

Nakrájené hrušky pokapejte citronovou šťávou a odložte je stranou.
Těsto :

Na pracovní plochu dejte prosátou mouku, moučkový cukr, přidejte sůl a na kousky pokrájené máslo. V mouce udělejte důlek a  přilejte smetanu a přidejte žloutek. Vypracujte pevné těsto. Zabalené ve folii ho nechte odležet alespoň 30 minut v chladničce.


Náplň: 

Do kastrůlku nalijte mléko, přidejte cukr a škrob. Vyškrábněte semínka z vanilkového lusku a přidejte do mléka.
Uvařte hustý krém při nízké teplotě. Neodcházejte od vaření a stále míchejte šlehací metličkou. Krém nechte mírně vychladnout a potom do něj vmíchejte žloutky.

Pečení :

Rozehřejte troubu na 180 C.
Vymažte máslem formu a vysypejte ji hrubou moukou.
Odleželé těsto rozválejte na kulatý plát, vyložte jím koláčovou formu a vytvarujte okraje koláče.
Na těsto rozetřete krém a uhlaďte ho. Na náplň naskládejte hrušky. Koláč vložte do trouby a pečte 40 minut.
Povrch koláče po upečení ihned potřete rozehřátým meruňkovým džemem.


TIP : pokud spěcháte můžete použít
         koupené listové těsto