CROSTATA citronová s mandlemi a borůvkami

Jednoduchý italský koláč ve francouzské úpravě Vás nadchne svou jednoduchostí na přípravu a skvělou kombinací citronů s mandlemi a šťavnatými borůvkami. Proto nebudu psát žádné delší úvodníky a pusťme se do pečení ať nám zavoní v kuchyni tahle sladká dobrota třeba již tuto neděli.
Doba přípravy : 20 min.
Pečení : 45 - 50 minut
Vhodné pro : vegetariány
Formu můžete použít klasickou koláčovou a v tom případě budete mít nižší náplň a těsto by jste měli koupit o váze 500 g.
Pokud máte typickou francouzskou obdélníkovou formu s vyjímacím dnem o rozměrech :
35 x 12,5 cm je to přesně ono.
V obou případech Vám zbyde trochu listového těsta, které můžete využít třeba na malinké croissanty ke snídani.
Těsto :
1 balení listového těsta na pečícím papíře 250 g značky Wewalka
( pro kulatou formu kupte těsto o váze 400 - 500 g)
kousek másla na vymazání formy a trošku hrubé mouky na vysypání formy
Náplň:
5 čerstvých vajec

3 citrony BIO
90 g másla
50 g mandlových lupínků
50 g mletých mandlí
100 g čerstvých nebo mražených borůvek
trochu slaného karamelu - návod na jeho přípravu najdete zde :
https://bistrosezona.blogspot.cz/2014/12/smetanovy-slany-karamel-salidou.html
Karamel také můžete zakoupit hotový např. v obchodě CIPA http://www.cipa-gastro.cz
Bude se hodit :
kuchyňská váha, kuchyńský robot, struhadlo na citrusovou kůru, pánev na opékání mandlových lupínků, lis na citrusy
Pracovní postup:
Náplň:
1 ) Ze dvou omytých citronů nastrouhejte na jemném struhadle kůru a pomocí lisu na
citrusy z nich vymačkejte šťávu. Odložte šťávu a kůru zatím stranou.
Rozpusťte v kastrůlku máslo a nechte ho chvilku zchladnout.
Na suché pánvi zlehka opečte mandlové lupínky. Pozor snadno se připalují a to může
zkazit chuť celého koláče. Hlídejte je prohazujte je, měli by mít jen zlatavou barvu.
2 ) Do šlehací mísy od robota dejte třtinový cukr a rozklepněte k němu 5 celých vajec.
Pusťte robota na střední míchání a šlehejte do lehké pěny. Poté přidejte kůru a šťávu z
citronů, mleté mandle a rozpuštěné máslo. Vypněte robota a ručně zlehka
pomocí špachtle vmíchejte borůvky.
Těsto a Pečení :
Troubu předehřejte na 180 C.
Do vymazané a vysypané formy vložte listové těsto zbavené pečícího papíru.
Vytvarujte okraje koláče. Dno těsta lehce propíchejte vidličkou a posypte polovinou
opečených mandlových lupínků. Nyní nalijte na těsto náplň a uhlaďte ji. Koláč vložte do
rozehřáté trouby a pečte 25 minut. Jakmile náplň zpevní posypte povrch druhou
polovinou opečených mandlí. Aby Vám mandle lépe drželi na můžete povrch potřít
rozehřátým karamelem. (Karamel rozehřejte ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě).
Koláč vraťte do trouby a dopečte ještě asi 15 minut. Vyzkoušejte špejlí zda se Vám
náplň nelepí a je pevná. Okraje i náplň by měli mít zlatavou barvu. Nyní je koláč hotový.
Nechte ho vychladnout a pak už jen zbývá uvařit kávu, čaj nebo kakao a pochutnat si na
skvělém dezertu.
TIP na servírování :
Upečený koláč servírujte vychladlý. Povrch můžete ještě zlehka posypat moučkovým cukrem.
Borůvky můžete vyměnit za maliny. Koláč dostane novou zajímavou chuť. Kombinace malin a citronů je hodně oblíbená.
Komentáře
Okomentovat