P I Z Z A / velký průvodce domácí výrobou od těsta až po náplň
Pizza - nejznámější italský pokrm. Každý den se v celé Itálii prodá milion porcí pizzy. Návštěva pizzerie je nezbytnou součástí dovolené turistů z celého světa. Když ochutnáte tento pokrm a budete přitom obdivovat nádherné panorama pod Vesuvem, v Neapoli, v ulicích Říma nebo ve starověkých vesnicích jižní Itálie nikdy na ten zážitek nezapomente. Jíst národní jídlo v zemi jeho vzniku je mimořádný pocit. Od 04.02.2010 byla pizza uznána jako zaručeně tradiční specialita v Evropské unii.
Dnes Vám přinášíme exkluzivní recept od skvělého pizzaře Petra z Foccacerie Al forno http://www.al-forno.cz , kde můžete jeho skvělé autentické pizzy ochutnat. Recept Vás provede přípravou těsta na pizzu, kynutím těsta v lednici i návodem na ochucení suga. Vynikajících výsledků docílíte i doma s klasickou troubou. Vše co je zde popsáno je i moje zkušenost z kurzu který Petr vedl v nově otevřené pizzerii v Břeclavi.
Pokud to vypadá jednoduše, je to těžké. Pokud se to zdá obtížné, je to kurva nemožné. To je Murphyho zákon psaný těmi kteří mají ruce slepené od těsta na pizzu. Je to jako se vrtat kleštěmi v elektrických drátech. Toto dobrodružství zvané pečení pizzy je Mission Impossible. Ale nenechte se odradit a staněte se mistry pizzaři.
Pokud to vypadá jednoduše, je to těžké. Pokud se to zdá obtížné, je to kurva nemožné. To je Murphyho zákon psaný těmi kteří mají ruce slepené od těsta na pizzu. Je to jako se vrtat kleštěmi v elektrických drátech. Toto dobrodružství zvané pečení pizzy je Mission Impossible. Ale nenechte se odradit a staněte se mistry pizzaři.
Těsto na pizzu
čas přípravy těsta : 20 minut
čas zrání : 24 hodin
Budete potřebovat:
kuchyňského robota s hnětacím hákem
potravinářskou folii
plech na pečení
špachtli
plech na pečení
špachtli
Nejdůležitější ze všeho je mít opravdu kvalitní suroviny !
•
2 kg mouka POLSELI
červená
(nebo mouka - farina per pizza Divella -
můžete objednat v kilovém balení -
v nabídce ji má Velkoobchod LESA s.r.o)
http://www.lesa.cz/kontakt/
nebo jednoduše použijte klasickou hladkou mouku
nebo jednoduše použijte klasickou hladkou mouku
•
50 g soli
•
2 g droždí (značka NOLI
nebo FALA)
•
špetka cukru
•
1 litr na studené vody
trochu hrubé semoly na podsypání
Množství si násobíme nebo dělíme dle potřeby.
Ze 4 kg mouky
vytvoříme 25 bochánků
Váha bochánku je
220 g
Zrání těsta vyžaduje 24 hodin kvůli správnému vyzrání a fermentaci těsta, čímž dosáhnete lehkosti, vláčnosti a po upečení křehkosti
Těsto vydrží
v lednici při 6 C až dva dny pod folií
Před zpracováním
těsta je nutné vyndat bochánek 1 hodinu předem
Pizza se peče v peci na bukovém dřevě při 300 C a je hotová za 4-5 minut / v domácích podmínkách rozehřejte troubu na nejvyšší možnou teplotu a pečte pizzu v nejvyšším patře trouby.
V horkovzdušné troubě to bude trvat 7-11 C při teplotě 250 -300 C. Rychlé pečení je důležité, jinak bude pizza tvrdá.
V horkovzdušné troubě to bude trvat 7-11 C při teplotě 250 -300 C. Rychlé pečení je důležité, jinak bude pizza tvrdá.
Velmi diskutované téma je : jakou použít mozzarellu na pizzu ? Nejkvalitnější je mozzarella z buvolího mléka označenou ochranou známkou původu DOP. Ovšem tato mozzarella obsahuje více tuku a proto ji začněte používat až budete mít více zkušeností s pečením pizzy.
Mozzarella by měla mít 50% tuku v syrovátce. Správná mozzarella by měla být měkká ale na pizzu se hodí tužší. Mozzarellu můžete pokrájet na silnější plátky asi 0,5 cm nebo natrhat na kousky. Pizzu můžete péct rovnou s mozzarellou nebo ji přidat před koncem pečení. Pokud koupíte mozzarellu v nálevu nechte ji dostatečně vykapat na cedníku a ještě ji vymačkejte rukama. Výbornou variantou je i použití mozzarelly fior di latte. Na jednu pizzu použijte 80 - 100 g mozzarely. Nechám to na Vašem rozhodnutí. Vyzkoušejte více druhů mozzarelly a porovnejte výsledek. V žádném případě ovšem na pizzu nepatří eidam.
Pracovní
postup :
1 Do
hnětací mísy vlijte studenou vodu, přidejte špetku cukru a rozdrobené droždí. Dále přidáme polovinu
množství mouky.
(
zatím NESOLIT- sůl brzdí kvašení).
Zapneme robota na 5 minut na stupeň 1.
Po
uplynutí času přidáme zbytek mouky a sůl.
Znovu mícháme 5-7 min.
2
minuty před koncem míchání můžeme přidat trošku vody pokud se zdá těsto příliš
hutné.
Těsto
by mělo být hotové do 12 minut. Těsto nesmí být tvrdé a nesmí se rozpadat.
2 Těsto vyndejte z mísy na a zabalte do folie – nechte
odpočinout 20-30 minut. Po uplynutí času těsto rozkrojte nožem – na řezu by
se měli tvořit bubliny.
3 Těsto přemístěte na pomoučněný vál a důkladně začněte
hníst, aby bylo pružné a nelepilo se.
4
Vytvořte bochánek o váze 220 g a uložte ho do přepravky(nebo na tác). Po zpracování všeho
těsta zakryjte přepravku folií a uložte na 24 hodin do lednice.
5 Rozpalte troubu. Vložte do nejvyšší části trouby plech. Smíchejte si hladkou mouku a hrubou semolu nebo žlutou
mouku pro pekaře na posypání. Bochánek podeberte špachtlí a vytvořte prsty tenkou placku. Vytahujte okraje 1- 2 cm široké a placku do průměru 33 - 35 cm. Výška by měla být 4 mm. Potřete sugem a přidejte náplň dle Vámi zvolené receptury a hotovou pizzu
vložte do rozpálené pece. Pokud máte pizza kámen pečte pizzu na něm. Pokud ne použijte plech na pečení.
Lístky bazalky dejte až na hotovou upečenou pizzu !
Lístky bazalky dejte až na hotovou upečenou pizzu !
Pro zrychlenou
výrobu když potřebujeme těsto co nejdříve:
Dáme na začátku vodu vlažnou a sůl ihned !
1 polévková lžíce
soli
80 g nasekané
bazalky – bazalku vmícháme lžící
podle chuti rajčat můžeme přisladit lehce cukrem
a troškou olivového
oleje srazíme hořkost
Sugo uchovávejte
v lednici !
Na jednu pizzu dáme 2-3 polévkové lžíce suga a rozetřeme po celém těstě mimo okrajů
Na jednu pizzu dáme 2-3 polévkové lžíce suga a rozetřeme po celém těstě mimo okrajů
Tipy na náplň pizzy !
Sezónní pizza:
Pizza Bianca s
grilovanou cuketou a liškami - PODZIM
Zeleninu na
grilování krájíme takto :
Cukety na sílu
5,5
v domácích podmínkách si vystačíme s ostrým nožem - plátky zeleniny by měli být silnější
Další variantou jsou lilky které krájíme na nářezovém stroji na sílu 8,5
Dále potřebujeme :
lišky, ricottu, sůl, čerstvý mletý pepř, vejce, olivový olej a trošku mléka, pažitku, parmazán
Dále potřebujeme :
lišky, ricottu, sůl, čerstvý mletý pepř, vejce, olivový olej a trošku mléka, pažitku, parmazán
1) Předem si ogrilujeme plátky cuket
2) Ricottu ochutíme solí, pepřem. Vmícháme do ní celé
vejce, trošku olivového oleje a trošku mléka.
3) Na cibulce orestujeme lišky a můžeme je ochutit
česnekem a tymiánem
Pizza placka
Ochucená ricotta
Plátky grilované cukety nebo lilku
Restované lišky
Trošku olivového oleje
Upečeme pizzu a následně ji ozdobíme pažitkou, plátky
parmazánu a znovu pár kapkami olivového oleje
TIP :
Obdobou podzimní pizzy může být náplň z pancetty, hřibů a po upečení rukola
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Pizza náplň s
pečenými paprikami :
Papriky nakrájíme
na silnější proužky vložíme do hrnce, přidáme sůl, olivový olej a pečeme v pizza
peci pod poklicí 15-20 min (nebo v troubě).
TIP:
Z těsta které nestihnete spotřebovat a již není vhodné
na pizzu můžete připravit
Pizza chleba :
Vytvořte placku a ochuťte ji česnekem, čerstvým pepřem
a parmazánem. Potřete olivovým olejem po upečení.
Krájejte na trojúhelníky.
další a velmi oblíbenou obměnou je CALZONE plněná kapsa z těsta na pizzu :
Na ½ připravené placky položte:
100 g Mozzarelly, Gorgonzolu, bazalku, a zakápněte
olivovým olejem
Placku přehněte, oprašte mouku a stlačte těsto k sobě
jako kapsu.
Vložte do středu pece a upečte .
Calzone neotáčejte.
Po upečení calzone rozřízněte na dvě poloviny a
naplňte čerstvou náplní
náplň po
dopečení:
rukolu, rajčata, bazalku, parmazán, prosciutto, olej,
sůl
RADA na závěr :
Ubrouskem navlhčeným v octu dezinfikujte pravidelně
všechny nástroje
DRUHY PIZZY :
Bezpochyby nejlepší a nejznámější je neapolská pizza Margherita. Podle královny Margherity Savoyské.
červená - rajčata
zelená - bazalka
bílá - mozzarella
a ještě nesmí chybět olivový olej.
Další velmi známou pizzou je pizza Napoletana, jíž se říká i pizza Roma a na které podle tradičního receptu mají být rajčata odrůdy San Marzano, Mozzarella di Bufala Campana, ančovičky a kapary.
V celé Itálii najdete mnoho druhů pizzy a jejích obměn. Pizza snese opravdu hodně : Houby, artyčoky, ančovičky, olivy, prosciutto i vařená vejce. S náplní se to ovšem nesmí přehnat.
V italském městě La Spezie jsme ochutnali asi nejlepší pizzu našeho života. Pizza s mořskými plody je prostě fantastická. |
Když se do toho doma pustíte a vše se povede, dokážete už srovnávat pizzy v pizzeriích. Rozeznáte zda byla použita kvalitní mozzarella a dobré sugo. A už nikdy nebudete podporovat podniky ve kterých pečou parodii na klasickou italskou pizzu. Pokud se Vám s těstem nechce dělat můžete si hotový bochánek těsta koupit v pizzerii a doma už jen zkoušet rozvalování a náplně. Je to prima zábava hlavně pro děti. Nyní jsme u konce kreativní práce a začínáme práci pizzaiolů ( italsky pizzařů) obdivovat. Doufám, že Vám křupe mezi zuby skvěle upečené těsto s lahodnou náplní a jste na sebe patřičně hrdí.
P.S. Psala jsem to tři dny a věřím, že výsledek je víc než dobrý.
Komentáře
Okomentovat