Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Far Breton



Bretaňský koláč  Far je velmi oblíbený tradiční dezert. Původně neobsahoval švestky. Koláč se pekl při slavnostních příležitostech a každá rodina má svůj ten nejlepší recept. Poprvé jsem tento koláč ochutnala v jednom  bretaňském bistru a jeho chuť mě okamžitě dostala. Velmi milá paní za pultem se zeptala zda si dáme 100 gramů nebo 200 gramů. Koláč zde prodávají na váhu. Zdálo se nám 100 gramů málo tak jsme koupili 200 gramů a měli jsme co dělat ho dojíst. Koláč je velmi sytý ale jeho chuť je naprosto nezaměnitelná. Vyzkoušejte náš recept a sami budete překvapeni jak jednoduchá je jeho příprava a jak úžasná je výsledná chuť. Jestli máte po ruce balení sušených švestek neváhejte a pusťte se do práce. 


Ingredience na jednu koláčovou formu :

4 celá vejce
120 g hladké mouky
120 g cukr krupice
60 g másla rozpuštěného
500 ml mléka vlažného
špetka soli
300 g sušených švestek bez pecek
alkohol na naložení švestek 100 ml (rum, portské, koňak, amareto)


Pracovní postup :

1) 30  minut předem naložte švestky do Vámi vybraného alkoholu (pokud budete koláč připravovat pro děti naložte švestky do šťávy z jednoho pomeranče)

2) Rozehřejte troubu na 180 C

3) Rozšlehejte (můžete použít robot se šlehací metlou) celá vejce s cukrem a se špetkou soli. Pomalu přisypávejte mouku a míchejte.

4) Pomalu tenkým pramínkem přilévejte mléko a šlehejte dál, přidejte rozpuštěné máslo

5) Formu na koláč vymažte máslem a dno vysypte krupicovým cukrem na něj rovnoměrně poskládejte okapané švestky.

6) Zalijte švestky připravenou vaječnou směsí opatrně tak aby jste zabránili jejich pohybu.

7) Pečte zhruba 40 minut do zlatova.

8) Nechte zchladnout na pokojovou teplotu a následně koláč vložte vychladit do lednice.

Koláč jde velmi dobře krájet. Užijte si jeho přípravu i skvělou chuť.


Vyzkoušejte variantu s broskvemi a třešněmi 

















Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky