Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Staromódní lanýže


Miluji věci s historií a směle mohu napsat, že moje staromódní lanýže vyrábím již od roku 2000. Tedy 14 let je každý rok připravuji jako náš nejoblíbenější druh rodinného cukroví. Bez lanýžů by u nás vánoce nebyli kompletní. Milujeme francouzské lanýže značky Mathez. Ten pocit když otevřete plechovou dózu a vložíte si do úst jeden ten úžasný kousek, který se Vám rozplyne na jazyku a ještě dlouho cítíte tu chuť plnou čokolády a kakaa. Ovšem mohu směle říct, že  ty naše domácí se jim podobají velmi, velmi silně. Nyní si je můžete zkusit připravit i Vy sami doma a překvapit tak sebe i ostatní milovníky lanýžů. 


Ingredience na 20-25 kusů:

125 g másla pokojové teploty
100 g moučkového cukru
1 polévková lžíce kakaa nejlépe nepražené BIO
150 g hořké čokolády 75 % jemně nastrouhané
1-2 lžíce koňaku nebo amareta (výběr je čistě na Vás)
kakao na obalení
mleté ořechy na obalení (pistácie, lískové ořechy, mleté mandle)
malé papírové košíčky (třeba IKEA)

Pracovní postup :

V robotu utřeme pomocí šlehací metly máslo s cukrem a kakaem do pěny. Přimícháme nastrouhanou čokoládu a koňak. Hmotu uložíme alespoň na 6 hodin do lednice. Klidně můžete ponechat i do druhého dne. Po ztuhnutí si nasypte kakao do hlubší misky a lžičkou nabírejte kousky hmoty, vytvarujte malé kuličky a obalujte je v kakau. Část hmoty obalte v mletých oříšcích. Kuličky ukládejte do papírových košíčků. Lanýže uložte do plechové dózy a uchovejte v lednici. Vydrží až dva týdny.










Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky