Smetanový slaný karamel / Salidou
![]() |
Tartaletky se slaným karamelem |
Ingredience na jednu střední skleničku :
100 g cukru krupice
50 g slaného másla (lze nahradit obyčejným máslem a lžičkou hrubé soli )
20 cl smetany 33%
dále budete potřebovat : menší hrnec
šlehací metlu
čistou sklenici s víčkem od marmelády
Pracovní postup :
Cukr nasypte do hrnce a na mírném plameni ho rozpouštějte. Až dosáhne hnědé medové barvy, odstavte hrnec z tepla a přidejte kousky másla. Vraťte na plotnu a nechte rozpustit. Směs nyní začne vřít a bublat. Nyní za stálého míchání přilijte smetanu. Nepodlehněte panice a míchejte i když se směs začne slepovat, po chvíli se cukr rozpustí a karamel bude tekutý. Vařte 5 minut na velmi mírném plameni. Nechte karamel chvilku zchladnout a po té ho nalijte do sklenice, uzavřete víčkem a uložte do lednice. Za 3 hodiny bude karamel vychlazený a tuhý. Můžete ho ochutnat a začít používat.
![]() |
Slaný karamel můžete doplnit polevou z hořké čokolády |
Komentáře
Okomentovat