Vánoční sušenky na stromeček
Tenhle recept jsem objevila v kuchařce Ivety Fabešové a Vy ho krásně stihnete do štědrého dne. Sušenky jsou nejen moc krásné ale chutnají báječně.
V světle svíček se krásně třpytí jako čerstvý sníh .
Ingredience cca pro 40 ks:
200 g hladké mouky + trochu mouky na podsypání
1 špetka soli
1/2 lžičky prášku do pečiva
1 čajovou lžičku kakaa (já jsem vyměnila kakao za vysoce kvalitní švýcarskou čokoládu v prášku)
1 čajovou lžičku skořice mleté
100 g změklého másla
100 g moučkového cukru
1 vejce
1 polévková lžíce mléka
na zdobení:
150 g hnědého cukru
100 ml vody smíchané s 1 čajovou lžičkou skořice mleté
něco navíc:
pečící papír, vykrajovátka, tenké stužky, provázky
Pracovní postup:
Do mísy prosijte mouku a kakao, přidejte sůl prášek do pečiva a skořici.
V světle svíček se krásně třpytí jako čerstvý sníh .
Ingredience cca pro 40 ks:
200 g hladké mouky + trochu mouky na podsypání
1 špetka soli
1/2 lžičky prášku do pečiva
1 čajovou lžičku skořice mleté
100 g změklého másla
100 g moučkového cukru
1 vejce
1 polévková lžíce mléka
na zdobení:
150 g hnědého cukru
100 ml vody smíchané s 1 čajovou lžičkou skořice mleté
něco navíc:
pečící papír, vykrajovátka, tenké stužky, provázky
Pracovní postup:
Do mísy prosijte mouku a kakao, přidejte sůl prášek do pečiva a skořici.
V robotu nebo pomocí ručního šlehače utřete máslo s cukrem do světlé pěny. Poté do ní přidejte vejce s mlékem a nakonec připravené sypké ingredience. Vypracujte hladké těsto, přikryjte ho a nechte v lednici až 2 hodiny ztuhnout. Je to nutné - ingredience uvolní vůně a chladné těsto půjde lépe válet.
Po té těsto vyválejte na pomoučněném vále asi na 3 mm silnou placku a vykrajujte vánoční motivy.
Do každého tvaru udělejte pomocí spějle dírku pro protažení mašličky.
Tvary vkládejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte v troubě na 180 C asi 15 minut.
Po upečení je hned potřete skořicovou vodou a posypte hnědým cukrem. Nechte dobře zaschnout a protáhněte šňůrku (mašličku).
Komentáře
Okomentovat