úterý 22. října 2013

Geniální hruškový koláč

Koláč téměř bez práce a přitom naprosto vynikající si zamilujete od prvního ochutnání a budete ho péct v dalších obměnách. Nyní v sezoně hrušek není nic jednoduššího než ho vyzkoušet.

Na koláčovou formu o průměru 30 cm potřebujete:

Ingredience:

200 - 250 g másla studeného
120 g cukru krupice
400 g polohrubé mouky
1/2 sáčku prášku do pečiva
500 g měkkého tvarohu
1/2 sáčku vanilkového cukru a 2 lžíce cukru krupice do tvarohové náplně
2 vejce
4 lžíce mléka
hrst rozinek nebo sušených brusinek předem namočeých (ale nejsou nutné jen pokud je máte rádi)
50 g mletých mandlí
3 oloupané na plátky pokrájené hrušky

Pracovní postup:

Polovinu studeného másla nakrájejte na tenké plátky a pokryjte jimi dno koláčové formy.
V míse promíchejte cukr krupici, mouku a prášek do pečiva. Zhruba polovinou této směsi posypte máslový základ.

Připravte si tvarohovou náplň:

 V míse smíchejte tvaroh, vejce, mlého, rozinky, vanilkový cukr, krupicový cukr (2 lžíce) a mleté mandle.
Tvarohovou náplní potřete sypkou základnu koláče. Nyní na tvaroh pokládejte pokrájené hrušky. Lehce je vtlačte do tvarohové náplně.

Zbytkem suché sypké směsi nakonec koláč posypte a vršek pokryjte druhou polovinou plátků chadného másla.

Pečte v troubě na 180 C zhruba 45 minut ! Po upečení vyzkoušejte špejlí zda se koláč nelepí a vyndejte z trouby. Měl by mít zlatavou barvu. Ponechejte ve formě až do úplného vychladnutí.
A v příštím kole zkuste vyměnit hrušky za švestky nebo meruňky.
Dobrou chuť !

koláč těsně před vložením do trouby

po upečení