Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Chřestový krém s pestem z medvědího česneku


Tenhle recept je koncentrované jaro v hrnci. Kombinace bílého chřestu a medvědího česneku přímo volá po spojení. Chřest obsahuje velké množství minerálů a vitamínů. Medvědí česnek má antibakteriální a protizánětlivé účinky. Tak, že čím začít jarní jídelníček a posílit imunitu je víc než jasné. 

Jednoduchý recept plný chutí je zde pro vás. 

Sezóna chřestu 2023 začíná na farmě v Hostíně u Vojkovic již 20.04.2023.


Bude se hodit: škrabka, mixer, špejle


Ingredience na 3 středně velké porce polévky:

2 šalotky, nakrájené na drobno

5 menších brambor, oloupaných a pokrájených na kostičky

500g bílého chřestu očištěného

1 litr vývaru ( zeleninového nebo klidně i kuřecího )

125 ml smetany na vaření 15%

2 polévkové lžíce másla

sůl, pepř, muškátový oříšek

🍃Ingredience na pesto 🍃

hrst čerstvého medvědího česneku

malá hrst piniových oříšků

polévková lžíce strouhaného parmazánu

olivový olej extra panenský

sůl

Pracovní postup:

Ve středně velkém hrnci rozehřejte máslo, vsypte pokrájenou šalotku, opečte ji doměkka.

Přidejte pokrájené brambory a nakonec přidejte chřest pokrájený na menší špalíky. Vše promíchejte. 

Vlijte vývar a vařte do změknutí zeleniny cca 10-15 minut. Hrnec odstavte z plotny a rozmixujte polévku dohladka. Vraťte hrnec na plotnu a při mírné teplotě vlijte smetanu, promíchejte a ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Znovu promíchejte a ochutnejte. 

Pokud jste s výsledkem spokojeni pusťte se do přípravy pesta:

Do mixeru vložte omytý, osušený a lehce pokrájený medvědí česnek. Přidejte parmazán, piniové oříšky, špetku soli. Zalijte vše olivovým olejem a u mixujte pesto. Oleje dejte nejdříve méně a postupně přidávejte až vznikne husté pesto. Buďte opatrní aby jste místo pesta nezískali zelený řídký koktejl. Ochutnejte pesto. Mělo by mít lehce štiplavou a silnou koncentrovanou chuť.

Servírujte polévku v hlubších miskách. Malou lžičkou kapejte pesto na polévku a špejlí kapky propojte do ozdobného ornamentu.




Náš tip: polévku můžete ozdobit třeba jedlými květy 

Zbylé pesto můžete použít třeba na těstoviny je to úžasné jídlo. Výborně se k tomu hodí těstoviny strozzapreti.










Komentáře

  1. Tohle kombinuje moje dvě oblíbené věci. Medvědí česnek a chřest. Když jsem na jaře navštívil italské Bergamo, tak jsem byl překvapený, jak moc tam ten medvědí česnek frčí. :-) Měl jsem ho rád před tím, ale po téhle návštěvě jsem si ho fakt zamiloval. No a chřest, to je už taková klasika. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, chřest i medvědí česnek milujeme a už se těšíme na jaro. Na naše blogu najdete i další zajímavé recepty pro danou sezonu.

      Vymazat

Okomentovat

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky