Chřestový krém s pestem z medvědího česneku
Tenhle recept je koncentrované jaro v hrnci. Kombinace bílého chřestu a medvědího česneku přímo volá po spojení. Chřest obsahuje velké množství minerálů a vitamínů. Medvědí česnek má antibakteriální a protizánětlivé účinky. Tak, že čím začít jarní jídelníček a posílit imunitu je víc než jasné.
Jednoduchý recept plný chutí je zde pro vás.
Sezóna chřestu 2023 začíná na farmě v Hostíně u Vojkovic již 20.04.2023.
Bude se hodit: škrabka, mixer, špejle
Ingredience na 3 středně velké porce polévky:
2 šalotky, nakrájené na drobno
5 menších brambor, oloupaných a pokrájených na kostičky
500g bílého chřestu očištěného
1 litr vývaru ( zeleninového nebo klidně i kuřecího )
125 ml smetany na vaření 15%
2 polévkové lžíce másla
sůl, pepř, muškátový oříšek
🍃Ingredience na pesto 🍃
hrst čerstvého medvědího česneku
malá hrst piniových oříšků
polévková lžíce strouhaného parmazánu
olivový olej extra panenský
sůl
Pracovní postup:
Ve středně velkém hrnci rozehřejte máslo, vsypte pokrájenou šalotku, opečte ji doměkka.
Přidejte pokrájené brambory a nakonec přidejte chřest pokrájený na menší špalíky. Vše promíchejte.
Vlijte vývar a vařte do změknutí zeleniny cca 10-15 minut. Hrnec odstavte z plotny a rozmixujte polévku dohladka. Vraťte hrnec na plotnu a při mírné teplotě vlijte smetanu, promíchejte a ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Znovu promíchejte a ochutnejte.
Pokud jste s výsledkem spokojeni pusťte se do přípravy pesta:
Do mixeru vložte omytý, osušený a lehce pokrájený medvědí česnek. Přidejte parmazán, piniové oříšky, špetku soli. Zalijte vše olivovým olejem a u mixujte pesto. Oleje dejte nejdříve méně a postupně přidávejte až vznikne husté pesto. Buďte opatrní aby jste místo pesta nezískali zelený řídký koktejl. Ochutnejte pesto. Mělo by mít lehce štiplavou a silnou koncentrovanou chuť.
Servírujte polévku v hlubších miskách. Malou lžičkou kapejte pesto na polévku a špejlí kapky propojte do ozdobného ornamentu.
Tohle kombinuje moje dvě oblíbené věci. Medvědí česnek a chřest. Když jsem na jaře navštívil italské Bergamo, tak jsem byl překvapený, jak moc tam ten medvědí česnek frčí. :-) Měl jsem ho rád před tím, ale po téhle návštěvě jsem si ho fakt zamiloval. No a chřest, to je už taková klasika. :)
OdpovědětVymazatAno, chřest i medvědí česnek milujeme a už se těšíme na jaro. Na naše blogu najdete i další zajímavé recepty pro danou sezonu.
Vymazat