Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Kořeněné masové kuličky ve smetanové omáčce



Kořeněné masové kuličky jsou vynikající volbou pro ty, kteří hledají chutný a sytý pokrm, který je snadno připravitelný s minimálním úsilím. Jsou tradičním pokrmem mnoha kuchyní po celém světě. Recepty na kořeněné masové kuličky se liší v závislosti na regionu, ale většinou obsahují základní ingredience, jako je mleté maso (hovězí, vepřové, kuřecí, krůtí nebo jehněčí), cibule, česnek, vejce, strouhanku, mléko nebo smetanu a směs koření, jako je paprika, kmín, koriandr, pepř, muškátový oříšek a čerstvé bylinky, jako je petržel nebo koriandr. Pokud máte chuť na něco kořeněného, pak je tento recept na masové kuličky tou správnou volbou. Připravte si je snadno a rychle v domácí kuchyni a užijte si novou chuťovou zkušenost!

Bude se hodit : kuchyňské prkénko, ostrý nůž, alobal, děrovaná naběračka, šlehací metlička

Doba přípravy: 20 minut

Doba vaření : 1 hodina

Ingredience pro 4 porce :

400 g mletého masa ( směs hovězího a vepřového ideálně půl na půl)
1 rohlík
1 malé bílá cibule
2 polévkové lžíce másla
1 celé vejce
100 ml mléka
2 špetky mletého nového koření ( také můžete celé nové koření rozdrtit v hmoždíři)
2 špetky mletého zázvoru
1 špetka muškátového květu  
sůl, čerstvý mletý pepř
250 ml masového či zeleninového vývaru 
200 ml smetany na vaření 
1 polévková lžíce hladké mouky
1 čajová lžička dijonské hořčice
hrst hladkolisté petrželky posekané najemno
Olej na smažení 
Brusinkový džem


Pracovní postup:

Rohlík nakrájejte na drobné kostičky a namočte jej do mléka. Oloupanou cibuli nakrájejte najemno a orestujte ji na másle do sklovita. Odložte stranou a nechte ji vychladnout. Mleté maso rozmělněte rukama, vložte ho do hlubší mísy a promíchejte ho s pečivem nasáklým mlékem. Přidejte orestovanou cibulku, vyklepněte celé vejce, okořeňte mletým zázvorem a novým kořením. Osolte a opepřete. Hotovou směs nechte cca 20 minut odpočívat v pokojové teplotě. Chuť koření se tím prohloubí. Poté z těsta vytvořte vlhkýma rukama malé kuličky, které osmažte na rozpáleném oleji ze všech stran. Hotové kuličky vyjměte děrovanou naběračkou do misky. Misku zakryjte alobalem. Uchovejte kuličky v teple.
Z pánve, ve které jste kuličky smažili, vyndejte případné připálené kousky a vylijte zbytek omastku. Do pánve dejte 2 lžíce másla. Máslo nechte rozpustit, zasypte ho moukou a usmažte světlou jíšku, kterou zalijete vývarem. Metličkou prošlehejte a provařte cca 5 minut. Nakonec do omáčky vlijte smetanu. Ochutnejte. Dochuťte solí a pepřem, přidejte lžičku hořčice a nechte krátce provařit. Nakonec do horké omáčky vložte malý kousek másla pro zjemnění.

Tento pokrm lze podávat s těstovinami nebo vařenými bramborami, doporučujeme ozdobit petrželkou a servírovat s brusinkovým džemem.

Dobrou chuť.







Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky