Pečená jablíčka / Bratapfel 🍎🍎
DOBA PŘÍPRAVY : 15 minut
DOBA PEČENÍ : 35-40 minut
Bude se hodit: zapékací misky - ramekiny, ostrý nůž, lis na citrusy
šlehací metlička, kuchyňský robot se šlehací metlou, váha, lis na citrusy, jemné sítko, cukrářská stěrka
Ingredience na 4 pečená jablka:
4 pevná zralá jablka
3 polévkové lžíce ořechů dle vaší volby - nasekaných na hrubo nebo místo ořechů můžete použít mleté mandle
1 špetka skořice mleté
citronová šťáva
2 polévkové lžíce rozinek či sušených brusinek předem namočených do rumu nebo amaretta ( pro děti je namočte do jablečného džusu nebo jablečného moštu )
50 g másla pokojové teploty + kousek másla na podávání
šťáva z 1/2 citronu
moučkový cukr na posypání
Pracovní postup :
Troubu rozehřejte na 180 C.
Jablka omyjte, osušte. Ostrým nožem odřízněte rovným řezem vršek jablka i se stopkou a odložte stranou. Opatrně vydlabejte vnitřek jablka, vyjměte jádřinec. Do jablka nakapejte citronovou šťávu. V misce smíchejte máslo, přidejte ořechy a okapané rozinky či brusinky, špetku skořice. Pokud chcete oslaďte cukrem. Naplňte každé jablko. Umístěte jablko do zapékací misky, zakryjte náplň vrškem jablka, kterou jste si ponechali stranou.
Pokud nespotřebujete všechnu náplň nechte si ji na závěrečné ozdobení. Časem si vychytáte kolik si připravit náplně předem. Jablka mají různé velikosti a tak to nejde určit zcela přesně předem. Pečte 20 minut a potom je zakryjte alobalem a pečte dalších 20 minut. Před podáváním s rozpusťte kousek másla a pečená jablka jím pokapejte a lehce poprašte moučkovým cukrem.
Servírujte teplé a ponořte se do zimní říše divů 🍎🍎.
Komentáře
Okomentovat