Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Houbový bulgur





Velmi snadný na přípravu a převelice chutný, to je Houbový bulgur. Vyzkoušejte si to sami a obohaťte svůj jídelníček o něco nového. Bulgur neboli boulgur je prastará potravina, která pochází z Osmanské říše a je velmi bohatá na vlákninu. Získává se z pařených zrn pšenice, suší se a poté mele. Je podobný kuskusu, ale jeho zrna jsou větší. Bulgur najdete v obchodech s biopotravinami i v některých supermarketech. Pod receptem na houbový bulgur najdete recept na skvělý zeleninový salát, který se k tomuto pokrmu velmi hodí. Připravte si ho předem.

Doba přípravy: 15 minut

Doba vaření : 45 minut


Bude se hodit : lis na česnek, kuchyňský nůž a krájecí prkénko

 

Ingredience na 2 porce:


100 ml slunečnicového oleje

200 g čerstvých lesních hub - pokrájených na plátky

50 g sušených lesních hub ( předem namočených ve vlažné vodě)

1 středně velká bílá cibule pokrájená najemno 

200 g pšeničného bulguru 

4 stroužky česneku - prolisované

600 ml zeleninového vývaru

sůl, majoránka a čerstvý mletý pepř k dochucení 


Pracovní postup:


Namočené houby sceďte a vymačkejte z nich přebytečnou vodu. Vodu z hub si uchovejte pro pozdější použití. 

Ve větším hrnci rozehřejte olej a přidejte do něj čerstvé pokrájené houby. Restujte asi 5 minut a pak přidejte pokrájenou cibuli. Restujte dosklovita a přidejte prolisovaný česnek, scezené sušené houby a zeleninový vývar a trošku vody ze sušených hub. Přiveďte k varu, přidejte bulgur. Koukněte na sáček jak dlouho se má bulgur vařit. Některému stačí pár minut jiný se vaří déle. Vařte tedy podle návodu na obalu. Všechno to ochuťte solí a pepřem. Na velmi mírné teplotě duste pod pokličkou požadovanou dobu. Po uplynutí času ochutnejte a pokud je bulgur měkký přidejte špetku majoránky, dle chuti dosolte a vše promíchejte a ještě na pár minut přiklopte pokličkou. Nyní už ale nevařte. Ingredience se krásně propojí a můžete servírovat. 


....nóó, že to nic nebylo a jak je to dooobrýýý ....už se těším na léto do lesa na sběr hříbečků ...

K tomuto pokrmu se výborně hodí zeleninový salát. Vyzkoušejte třeba tento:

400g mrkve nastrouhané na nudličky

1 menší bílá cibule nakrájená na tenká kolečka

100 g celeru nastrouhaného na nudličky ( lze nahradit celerem sterilovaným)

sůl

Všechny ingredience promíchejte, osolte a promačkejte. Přendejte do sklenice, uzavřete a nechte v lednici připravené než budete servírovat bulgur. Přidat můžete i kmín. Sůl zajistí křehkost zeleniny a také zeleniny pustí šťávu. Nic víc to nepotřebuje. 

Náš TIP: 

Přidat můžete i hlívu ústřičnou a špetku chilli koření. Jestli to nechcete mít tak VEGE můžete přidat kousky slaniny či pancetty hned do základu. Dostane to úplně jiný šmrnc.

Pokud se vám líbí naše nádobí můžete si ho objednat na stránkách https://www.designgastro.cz/







Komentáře

  1. K podzimu prostě ty houby tak nějak patří, co si budeme povídat. :) A jako podzimní slavnosti jsou taky super. Dožínky a tak. Tady jsem viděl video o tom, jaké jsou slavnosti na Valašsku. Nejsou to teda přímo podzimní, spíše pak už zimní. Ale když vidím to jídlo, tak se mi fakt sbíhají sliny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Až recept vyzkoušíte pošlete nám vaši zkušenost ! Budeme rádi za zpětnou vazbu. Krásný den.

      Vymazat

Okomentovat

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky