Houbový bulgur
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření : 45 minut
Bude se hodit : lis na česnek, kuchyňský nůž a krájecí prkénko
Ingredience na 2 porce:
100 ml slunečnicového oleje
200 g čerstvých lesních hub - pokrájených na plátky
50 g sušených lesních hub ( předem namočených ve vlažné vodě)
1 středně velká bílá cibule pokrájená najemno
200 g pšeničného bulguru
4 stroužky česneku - prolisované
600 ml zeleninového vývaru
sůl, majoránka a čerstvý mletý pepř k dochucení
Pracovní postup:
Namočené houby sceďte a vymačkejte z nich přebytečnou vodu. Vodu z hub si uchovejte pro pozdější použití.
Ve větším hrnci rozehřejte olej a přidejte do něj čerstvé pokrájené houby. Restujte asi 5 minut a pak přidejte pokrájenou cibuli. Restujte dosklovita a přidejte prolisovaný česnek, scezené sušené houby a zeleninový vývar a trošku vody ze sušených hub. Přiveďte k varu, přidejte bulgur. Koukněte na sáček jak dlouho se má bulgur vařit. Některému stačí pár minut jiný se vaří déle. Vařte tedy podle návodu na obalu. Všechno to ochuťte solí a pepřem. Na velmi mírné teplotě duste pod pokličkou požadovanou dobu. Po uplynutí času ochutnejte a pokud je bulgur měkký přidejte špetku majoránky, dle chuti dosolte a vše promíchejte a ještě na pár minut přiklopte pokličkou. Nyní už ale nevařte. Ingredience se krásně propojí a můžete servírovat.
....nóó, že to nic nebylo a jak je to dooobrýýý ....už se těším na léto do lesa na sběr hříbečků ...
K tomuto pokrmu se výborně hodí zeleninový salát. Vyzkoušejte třeba tento:
400g mrkve nastrouhané na nudličky
1 menší bílá cibule nakrájená na tenká kolečka
100 g celeru nastrouhaného na nudličky ( lze nahradit celerem sterilovaným)
sůl
Všechny ingredience promíchejte, osolte a promačkejte. Přendejte do sklenice, uzavřete a nechte v lednici připravené než budete servírovat bulgur. Přidat můžete i kmín. Sůl zajistí křehkost zeleniny a také zeleniny pustí šťávu. Nic víc to nepotřebuje.
Náš TIP:
Přidat můžete i hlívu ústřičnou a špetku chilli koření. Jestli to nechcete mít tak VEGE můžete přidat kousky slaniny či pancetty hned do základu. Dostane to úplně jiný šmrnc.
Pokud se vám líbí naše nádobí můžete si ho objednat na stránkách https://www.designgastro.cz/
K podzimu prostě ty houby tak nějak patří, co si budeme povídat. :) A jako podzimní slavnosti jsou taky super. Dožínky a tak. Tady jsem viděl video o tom, jaké jsou slavnosti na Valašsku. Nejsou to teda přímo podzimní, spíše pak už zimní. Ale když vidím to jídlo, tak se mi fakt sbíhají sliny.
OdpovědětVymazatAž recept vyzkoušíte pošlete nám vaši zkušenost ! Budeme rádi za zpětnou vazbu. Krásný den.
Vymazat