Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Moje domácí KARI 💛


Kari je pro mně synonymum štěstí na talíři. Mohla bych ho jíst i k snídani. Je to variabilní pokrm který lze připravit skoro ze všeho co máte po ruce. Uklidňující vůně koření a chuť kterou musíte milovat od prvního sousta. Tajemství chuti Kari je v použitých surovinách. Vařte vždy z čerstvé zeleniny a plnotučného kokosového mléka. Můžete do něj přidat květák, lilek, cukety, brokolici a vaše Kari bude pokaždé jiné. Koření si mixujte dle vaší chuti. Jednou zkuste ostřejší a jindy zas jeho jemnou verzi. Záleží jen na vás, vaší chuti a kreativitě se meze nekladou. Pokud nechcete maso, vynechte ho a uvařte vegetariánskou verzi Kari.


Doba přípravy : 20 minut

Doba vaření : 45 minut

Bude se hodit : ostrý nůž na krájení, struhadlo na zázvor

Ingredience na 3 porce :


Koření je věda - záměrně nepíšu kolik koření si máte odměřit, vezměte si malý talířek nebo misku a malou lžičku a připravte si od každého  kořen  po jedné lžičce. Koření které milujete klidně přidejte víc. Uvařte Kari napoprvé takto a až ho budete jíst sami posuďte které koření vám chybí a kterého je moc.

Limetové listy dávám aspoň 4 a bobkové jen dva. Citronovu trávu 1-2 stonky

žluté kari Madras koření 

římský kmín mletý

kurkuma mletá 

limetové listy

bobkové listy

citronová tráva - odkrojte z ní tuhý konec a rozklepejte ji zleva paličkou na maso 

chilli papričky 

trošku mleté papriky (nemusí být já dávám papriku uzenou)

můžete přidat kardamom


Ostatní ingredience :

2 polévkové lžíce olivového oleje

kousek čerstvého zázvoru (velký asi jako váš malíček) 

- zázvor pokrájejte na drobné kousky nebo nastrouhejte najemno 


1-2 stroužky česneku drcené nebo pokrájené najemno 

1 - 2 malé chilli papričky zabavené semínek pokrájené najemno

1 střední bílá cibule oloupaní pokrájená najemno

špetka soli

Zelenina dle vaší volby :

1 střední cuketa nakrájené na kostičky o velikosti cca 2 cm

1 menší lilek nakrájený na kostičky o velikosti cca 2 cm

200 g květáku rozebraný na růžička a pokrájený na menší kousky

150 g žampionů pokrájené na plátky

440 ml kokosového plnotučného mléka

3 soudková rajčata nakrájené na půlky zbavená semínek

šťáva z 1 limety 

velká hrst čerstvého koriandru nasekaný najemno 

asi 250 ml vroucí vody

400 g kuřecích nebo krůtích prsou nakrájených na nudličky

Příloha : rýže Basmati nebo chleba NAAN


Pracovní postup :

Ve větším nař. litinovém hrnci opečte na sucho sypkou směs připraveného koření, promíchejte vařečkou. Trvá to jen několik vteřin. Jakmile s koření rozvoní zalijte ho olivový olejem. Přidejte zázvor, česnek a chilli papričku. Opékejte 2 minuty. Přidejte cibuli bobkové listy, limetové listy a citronovou trávu. Restujte asi 5 minut na nižší teplotě. Nyní pokud jste se rozhodli pro maso přidejte připravené maso dle vaše volby a osolte. Opékejte tak dlouho až se maso zatáhne. Potom přimíchejte všechna připravenou zeleninu. Několik minut míchejte a přilijte kokosové mléko. Zamíchejte, pokud bude kari příliš husté zvolte ho troškou vroucí vody. Nechte vše na nízké teplotě probublávat. Občas zamíchejte. Když je maso měkké a zelenina na skus přidejte ještě rajčata.

Nyní přidejte většinu koriandru a šťávu z 1/2 limety. Ochutnejte a podle vás dolaďte chuť limetou nebo špetkou soli. A máte vařeno. Podávejte s rýží Basmati nebo chlebem NAAN. Ozdobte několik lístky koriandru. Seznam ingrediencí je dlouhý, upravte si ho podle sebe. Samotné vaření tak složité není.

Dobrou chuť ! 



Varianta s cuketou 




Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky