Trhané vepřové maso se skořicí a zázvorem / Pulled pork with Cinnamon and Ginger
Trhané vepřové maso se stalo v posledních letech hitem bister a restaurací po celém světě. Všude si to objednáváte a přemýšlíte jak si to připravit doma. Myslíte si, že je to recept na který nestačíte, příprava bude jistě plná fíglů a tajemství a tak se do vaření nehrnete. Opak je pravdou. K přípravě stačí velký litinový hrnec, kus vepřového masa a hromádka koření a několik dalších přísad. Jediné čeho potřebujete dostatek je čas. Než se maso začne rozpadat trvá to až 4 hodiny. Ano je to dlouhá doba ale je to čas, který nemusíte trávit u plotny. K troubě se zaskočíte jen několikrát letmo podívat a nasát libou vůni. Dobu vaření můžete vyplnit čímkoli jen chcete. Přestože maso pečete opravdu dlouho, neztrácí nic ze své šťavnatosti a jestli vepřové maso nejíte vezměte ho tentokrát na milost. Hotové trhané maso můžete podávat s bramborovou kaší, rýží basmati nebo jím naplňte domácí bulky, housky či jiné pečivo. Přidejte pár kroužků červené cibule, sladkokyselé okurky a možná i kapku domácí majonézy a máte perfektní svačinu nebo cestovní oběd na výlet. Náš recept má jinou exotičtější chuť a liší se od ostatních směsí použitého koření.
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení : až 4 hodiny
Ingredience na 3-4 porce :
Všechny ingredience si připravte na pracovní plochu.
1 kg vepřové plece nebo ramínka
sůl a čerstvě mletý pepř
2 polévkové lžíce oleje na smažení
400 g drcených rajčat konzervovaných
125 ml sladkého kečupu
1 polévkové lžíce mletého sušeného chilli
1 čajová lžička drceného římského kmínu
1 čajová lžička mleté uzené papriky
1/2 čajové lžičky mleté skořice
1/2 čajové lžičky nového koření (podrceného v hmoždíři)
1/4 čajové lžičky čerstvě mletého pepře
malý kousek čerstvého zázvoru nakrájeného najemno
3 polévkové lžíce sójové omáčky
2 polévkové lžíce třtinového cukru
K podávání : hrst čerstvého koriandru
Pracovní postup:
Troubu předehřejte na 170 C.
Maso ponechte vcelku a ze všech stran ho osolte a opepřete.
Ve velkém nejlépe litinovém hrnci rozehřejte olej a opečete maso ze všech stran. Hrnec stáhněte z plotny a přidejte k masu drcená rajčata, kečup, chilli, římský kmín, uzenou papriku, skořici, nové koření, pepř, zázvor, sójovou omáčku, cukr. Promíchejte marinádu vařečkou a obalte v ní maso. Přiklopte poklicí a pečte až 4 hodiny. V průběhu pečení asi tak 2x nakoukněte pod pokličku. Pokud by se vám zdálo že je v hrnci příliš málo tekutiny můžete přidat trošku vlažné vody ale zatím se mi to nikdy nestalo. Počítejte s tím, že pečením nezískáte větší množství omáčky ale rozpadající se kousky masa obalené v úžasné husté, lesklé šťávě. Omáčku nepotřebujete, takto Vám to zcela postačí k rýži či jiné příloze. Hotové maso vyjměte z trouby a pomocí dvou vidliček ho roztrhejte na vlákna a promíchejte se vzniklou šťávou. A nyní máte hotovo a můžete servírovat. Pozorujte tu texturu.
Wow! Právě jste zjistili, že to dlouhé čekání se vyplatilo.....je to výborné...!
S tímto receptem nasytíte celou rodinu a nezabere Vám to mnoho Vašeho času. Je to perfektní jídlo pro každého kromě 🍃veganů a 🍃vegetariánů....😩 omlouvám se a příště zas budu myslet na Vás :-)
A pozor je to výborné i s Nachos anebo plátky smažených brambor :-) .......👍
Komentáře
Okomentovat