Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Špenátový quiche / Quiche aux épinards



Mezi naše nejoblíbenější jarní recepty patří špenátový koláč. Je v něm vše co máme rádi a skvěle se hodí jako lehká večeře se zeleninovým salátem. Těsto si můžete udělat sami nebo koupit hotové ať už listové nebo křehké těsto na koláče nebo přímo těsto na quiche.

Ingredience na těsto na větší koláčovou formu:
175 g hladké mouky
100 g studeného másla, nakrájeného na kousky
1 žloutek
špetka soli
4 lžíce studené vody


Náplň:
400 g mraženého nebo čerstvého špenátu  
200 g slaniny v celku, nakrájené na kostičky
100 g sýru gruyère lze nahradit parmazánem
250 ml smetany ke šlehání
3 vejce, prošlehaná

1 malou cibuli pokrájenou na drobné kostičky
mořská sůl a čerstvě namletý pepř
špetka nastrouhaného muškátového oříšku

2 polévkové lžíce oleje na smažení 
1 stroužek česneku nadrobno


kousek másla na vytření formy 
trošku  hrubé mouky na vysypání formy

Budete potřebovat:
pečící papír a fazole jako zátěž

Pracovní postup:
1) Těsto lze velmi rychle připravit v robotu. Do mísy dejte mouku, máslo, žloutek, sůl a 4 lžíce studené vody. Krátce promixujte dlouhými noži nebo hákem na těsto. Směs připomíná drobenku. Nasypte ji na pomoučněný vál a ručně spojte v těsto. Pracujte rychle aby těsto nebylo příliš tuhé.

.....Pokud jste těsto koupili hotové tuto část pracovního postupu vynechte a hotové těsto rovnou rozprostřete do vymazané a moukou vysypané formy na koláč.
2) Předehřejte troubu na 200 C. Těsto vyválejte na pomoučněném válu dotenka. Namotejte ho na váleček a rozviňte do formy. Prsty přitiskněte ke stěnám a dnu fromy. Těsto propíchejte vidličkou a dejte chladit na 10 minut do lednice .
3) Na těsto položte kus pečícího papíru tak aby zakryl dno formy a vsypte hrst fazolí jako zátěž.
Pečte 15 minut. Sundejte fazole i papír a pečte dalších 5 minut, až je povrch jemně zlatavý.
4) Mezitím připravte náplň:

ve středně velkém kastrůlu opečte na oleji pokrájenou  cibulku do sklovita, přidejte pokrájenou slaninu a česnek a zlehka vše  znovu opečte. Pokud koláč připravujete z čerstvých listů špenátů postačí je jen zlehka spařit v horké vodě, nechat zchladnout  a pokrájet  na prkýnku. Pokud použijete mražený špenát, nechte ho chvilku povolit při pokojové teplotě a potom ho přidejte ke slanině s cibulí. S troškou vody ho poduste, ochuťte solí, pepřem. Hotovou špenátovou směs dejte na cedník okapat a vychladnout.

-  sýr nastrouhejte na hrubo
V misce promíchejte smetanu s prošlehanými vejci, ochuťte lehce solí, pepřem, muškátovým oříškem. Přidejte sýr a připravenou špenátovou směs.
5) Teplotu v troubě snižte na 190 C. Směsí přelijte předpečený korpus a pečte zhruba 25 minut, až náplň zpevní a zezlátne. Před vyndáním z formy nechte koláč zchladnout. Před pečením můžete povrch koláče ozdobit vykrájenými tvary ze zbylého těsta, přidat můžete černé olivy a sušená rajčata v oleji.

RADA navíc : Okraje koláče a tvary z těsta potřete žloutkem.

Mnohokrát vyzkoušeno ! Koláč je skvělý vlažný i studený.







Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky