Špenátový quiche / Quiche aux épinards

Mezi naše nejoblíbenější jarní recepty patří špenátový koláč. Je v něm vše co máme rádi a skvěle se hodí jako lehká večeře se zeleninovým salátem. Těsto si můžete udělat sami nebo koupit hotové ať už listové nebo křehké těsto na koláče nebo přímo těsto na quiche.
Ingredience na těsto na větší koláčovou formu:
175 g hladké mouky
100 g studeného másla, nakrájeného na kousky
1 žloutek
špetka soli
4 lžíce studené vody
Náplň:
100 g studeného másla, nakrájeného na kousky
1 žloutek
špetka soli
4 lžíce studené vody
Náplň:
400 g mraženého nebo čerstvého špenátu
200 g slaniny v celku, nakrájené na kostičky
100 g sýru gruyère lze nahradit parmazánem
250 ml smetany ke šlehání
3 vejce, prošlehaná
1 malou cibuli pokrájenou na drobné kostičky
mořská sůl a čerstvě namletý pepř
špetka nastrouhaného muškátového oříšku
2 polévkové lžíce oleje na smažení
1 stroužek česneku nadrobno
kousek másla na vytření formy
trošku hrubé mouky na vysypání formy
200 g slaniny v celku, nakrájené na kostičky
100 g sýru gruyère lze nahradit parmazánem
250 ml smetany ke šlehání
3 vejce, prošlehaná
1 malou cibuli pokrájenou na drobné kostičky
mořská sůl a čerstvě namletý pepř
špetka nastrouhaného muškátového oříšku
2 polévkové lžíce oleje na smažení
1 stroužek česneku nadrobno
kousek másla na vytření formy
trošku hrubé mouky na vysypání formy
Budete potřebovat:
pečící papír a fazole jako zátěž
pečící papír a fazole jako zátěž
Pracovní postup:
1) Těsto lze velmi rychle připravit v robotu. Do mísy dejte mouku, máslo, žloutek, sůl a 4 lžíce studené vody. Krátce promixujte dlouhými noži nebo hákem na těsto. Směs připomíná drobenku. Nasypte ji na pomoučněný vál a ručně spojte v těsto. Pracujte rychle aby těsto nebylo příliš tuhé.
.....Pokud jste těsto koupili hotové tuto část pracovního postupu vynechte a hotové těsto rovnou rozprostřete do vymazané a moukou vysypané formy na koláč.
.....Pokud jste těsto koupili hotové tuto část pracovního postupu vynechte a hotové těsto rovnou rozprostřete do vymazané a moukou vysypané formy na koláč.
2) Předehřejte troubu na 200 C. Těsto vyválejte na pomoučněném válu dotenka. Namotejte ho na váleček a rozviňte do formy. Prsty přitiskněte ke stěnám a dnu fromy. Těsto propíchejte vidličkou a dejte chladit na 10 minut do lednice .
3) Na těsto položte kus pečícího papíru tak aby zakryl dno formy a vsypte hrst fazolí jako zátěž.
Pečte 15 minut. Sundejte fazole i papír a pečte dalších 5 minut, až je povrch jemně zlatavý.
Pečte 15 minut. Sundejte fazole i papír a pečte dalších 5 minut, až je povrch jemně zlatavý.
4) Mezitím připravte náplň:
ve středně velkém kastrůlu opečte na oleji pokrájenou cibulku do sklovita, přidejte pokrájenou slaninu a česnek a zlehka vše znovu opečte. Pokud koláč připravujete z čerstvých listů špenátů postačí je jen zlehka spařit v horké vodě, nechat zchladnout a pokrájet na prkýnku. Pokud použijete mražený špenát, nechte ho chvilku povolit při pokojové teplotě a potom ho přidejte ke slanině s cibulí. S troškou vody ho poduste, ochuťte solí, pepřem. Hotovou špenátovou směs dejte na cedník okapat a vychladnout.
- sýr nastrouhejte na hrubo
ve středně velkém kastrůlu opečte na oleji pokrájenou cibulku do sklovita, přidejte pokrájenou slaninu a česnek a zlehka vše znovu opečte. Pokud koláč připravujete z čerstvých listů špenátů postačí je jen zlehka spařit v horké vodě, nechat zchladnout a pokrájet na prkýnku. Pokud použijete mražený špenát, nechte ho chvilku povolit při pokojové teplotě a potom ho přidejte ke slanině s cibulí. S troškou vody ho poduste, ochuťte solí, pepřem. Hotovou špenátovou směs dejte na cedník okapat a vychladnout.
- sýr nastrouhejte na hrubo
V misce promíchejte smetanu s prošlehanými vejci, ochuťte lehce solí, pepřem, muškátovým oříškem. Přidejte sýr a připravenou špenátovou směs.
5) Teplotu v troubě snižte na 190 C. Směsí přelijte předpečený korpus a pečte zhruba 25 minut, až náplň zpevní a zezlátne. Před vyndáním z formy nechte koláč zchladnout. Před pečením můžete povrch koláče ozdobit vykrájenými tvary ze zbylého těsta, přidat můžete černé olivy a sušená rajčata v oleji.
RADA navíc : Okraje koláče a tvary z těsta potřete žloutkem.
RADA navíc : Okraje koláče a tvary z těsta potřete žloutkem.
Mnohokrát vyzkoušeno ! Koláč je skvělý vlažný i studený.
Great post. Looking forward to reading more. Thanks for taking the time to write this.
OdpovědětVymazatcloud service provider in malaysia