Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Espresso Cheesecake / pečený




Cheescake znáte všichni a určitě jste ho ochutnali v mnoha jeho podobách. Je to koláč velmi snadný na přípravu. Jen při pečení vyžaduje delší čas, nižší teplotu  a větší pozornost. Pokud jste milovníci kávy jako my, bude pro Vás Espresso Cheesecake tím pravým. 


Korpus na tento koláč můžete připravit ze sušenek a másla nebo můžete použít např. listové těsto. V obou případech je velmi dobrý.

Doba přípravy : 15 minut
Doba pečení : 70 minut

Připravte si předem :

Na sušenkový korpus :
rozevírací formu na koláč, pečící papír - vystřižený do kruhu o průměru Vaší rozevírací formy, cukrářská stěrka, kuchňský robot se šlehací metlou

Na korpus z listového těsta : klasickou kulatou formu vymazanou máslem a lehce vysypanou hrubou moukou
cukrářská stěrka, kuchyňský robot se šlehací metlou

Ingredience na 1 koláčovou formu:

Korpus ze sušenek:

200 g Vašich oblíbených sušenek - my máme oblíbené kořeněné sušenky Speculoos nebo-li Lotusky
50 g másla rozpuštěného 

Několik sušenek si dejte stranou na závěrečné ozdobení povrchu koláče.
Ostatní vložte do pevnějšího sáčku a pomocí paličky na maso (použijte jeji hladkou stranu) je rozklepejte na sušenkovou drť. Drcené sušenky nasypte do mísy a přidejte máslo a vše rukama propracujte až se směs spojí. V případě potřeby přidejte ještě trochu rozpuštěného másla. 

Náplň :

500 g Ricotty - zcezená a okapaná
3 - 4 celá vejce 
200 g cukru krupice 
2 silná dvojitá espressa
4 vejce

Pracovní postup :

Pokud jste si vybrali sušenkový korpus, vyložte rozevírací formu kruhem vystřiženým z pečícího papíru a rozložte na něj připravenou směs ze sušenkové drti a upěchujte ji po celém dně formy. Jde to dobře zadní stranou polévkové lžíce. Vložte formu do lednice a nechte ztuhnout.

Pokud použijete listové těsto. Vymažte formu máslem, lehce posypte hrubou moukou a vyložte těstem a vytvořte okraje koláče. 

Nyní si připravte náplň:

Předem si do menší misky rozklepněte celá vejce a odložte stranou. Ricottu vložte do šlehací mísy a zapněte robota na nízkou rychlost. Postupně přidávejte celá vejce a cukr. Stále šlehejte až je směs hladká. Nakonec vmíchejte vychladlé espresso. Pokud se Vám zdá náplň řídká přidejte ještě jedno vejce. Rozehřejte troubu na 140C . Náplň pomocí stěrky rozetřete na Vám i zvolený korpus, povrch uhlaďte a vložte koláč do trouby. 
Při pečení se koláč mírně zvedá tak se nelekněte :-). Náplň by měla na okrajích ztuhnout a uprostřed se mírně chvět .......jinak to nazvat neumím připomíná to trochu želé. Teplotu můžete před koncem pečení zvýšit až na 160 cca na 10 minut aby koláč získal zlatavou barvu.






Povrch vychladlého koláče posypte sušenkovou drtí s kávovou náplní krásně chuťově ladí.


NAŠE TIPY:
Cheescake při chladnutí ještě ztuhne - dejte si tedy pozor by jste ho nepřepekli
Troubu během pečení neotvírejte až těsně před koncem pečení
Koláč nechte zchladnout pomalu v troubě a potom ho nechte odpočívat alespoň 5 hodin v lednici
Nejlepší je druhý den....ale kdo to má vydržet,že jo....
Krájejte ho tenkým ale ostrým nožem 

Dobrou chuť .....a napište nám jaký Cheesecake máte nejraději Vy ?
















Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky