Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Le Milhassou / Koláč z kukuřičné mouky

















Le Milhassou nebo také Millasson 


 ..............je tradiční specialita z kukuřičné mouky z oblastí:  Pyreneje a Baskicka.
Její název je odvozen od starého francouzského slova millasse, který vyjadřuje název pro galettu z kukuřičné mouky.




Doba přípravy : 20 minut
Doba pečení : 40-45 minut

Vhodný pro bezlepkovou dietu

Ingredience na 1 koláčovou formu:

500 ml mléka plnotučného
120 g másla + máslo na vymazání formy 
120 g cukru krupice 
120 g instatní jemné polenty + trochu na vysypání formy
4 vejce

100 g hořké čokolády na polevu 70% 

1 pomeranč (nemusí být)

Na ozdobení : 

např. čerstvé jahody nebo plátky pomeranče
Ozdobit můžete také lístky máty nebo meduňky obalené v cukru. Nebo koktejlovou třešničkou.


Vymažte koláčovou formu máslem a  vysypte  troškou  kukuřičné  mouky  nebo  krystalovým cukrem
Rozehřejte troubu na 180 C.
Na plotně ve středně velkém hrnci zahřejte mléko,(nesmí se vařit),  vmíchejte máslo s cukrem a nechte rozpustit.
Snižte teplotu a postupně za stálého šlehání metličkou vsypte polentu.
Vařte do zhoustnutí. Směs musí získat konzistenci husté kaše. Kaši sundejte z tepla a nechte mírně zchladnout. Poté do kaše zašlehejte  4 celá vejce (nyní můžete dochutit pomerančovou kůrou i šťávou z pomeranče).
Těsto vlijte do formy, povrch uhlaďte stěrkou a vložte do předehřáté trouby. 
Pečte zhruba 40-45 minut na 180 C. Těsto zpevní a zezlátne. 
Při pečení se koláč mírně nadýmá tak se nelekněte :-).

Poleva : 
Nalámanou čokoládu rozehřejte ve vodní lázni. Metličkou ji rozšlehejte do hladka.
Hotový koláč nechte vychladnout a nakonec ho ozdobte polevou z rozehřáté čokolády. 

NÁŠ TIP:
do těsta lze přidat čerstvou vanilku nebo nastrouhaný kousek vonných bobů TONKA


Restaurace na kolech ORDR s naším dezertem slavila dlouho úspěch.


Co je kukuřičná mouka ?
je to zlatavý prášek získaný suchým mletím kukuřičných jader. V závislosti na stupni jemnosti mletí se získává buď krupice nebo mouka. V mnoha částech světa tvoří kukuřičná mouka základní surovinu a nejdůležitější potravinu. Může být použita  k výrobě chleba,  mexických tortil a známá je i jako italská polenta.

Pro přípravu koláče můžete využít právě polentu a celou přípravu zrychlíte když použijete polentu instantní.










Usmějte se ....máte přece dovolenou :-) 










Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky