Le Milhassou / Koláč z kukuřičné mouky

Le Milhassou nebo také Millasson
..............je tradiční specialita z kukuřičné mouky z oblastí: Pyreneje a Baskicka.
Její název je odvozen od starého francouzského slova millasse, který vyjadřuje název pro galettu z kukuřičné mouky.
Její název je odvozen od starého francouzského slova millasse, který vyjadřuje název pro galettu z kukuřičné mouky.
Doba přípravy : 20 minut
Doba pečení : 40-45 minut
Vhodný pro bezlepkovou dietu
Ingredience na 1 koláčovou formu:
120 g másla + máslo na vymazání formy
120 g cukru krupice
120 g instatní jemné polenty + trochu na vysypání formy
4 vejce
100 g hořké čokolády na polevu 70%
1 pomeranč (nemusí být)
Na ozdobení :
např. čerstvé jahody nebo plátky pomeranče
Ozdobit můžete také lístky máty nebo meduňky obalené v cukru. Nebo koktejlovou třešničkou.
Vymažte koláčovou formu máslem a vysypte troškou kukuřičné mouky nebo krystalovým cukrem
Rozehřejte troubu na 180 C.
Na plotně ve středně velkém hrnci zahřejte mléko,(nesmí se vařit), vmíchejte máslo s cukrem a nechte rozpustit.
Snižte teplotu a postupně za stálého šlehání metličkou vsypte polentu.
Vařte do zhoustnutí. Směs musí získat konzistenci husté kaše. Kaši sundejte z tepla a nechte mírně zchladnout. Poté do kaše zašlehejte 4 celá vejce (nyní můžete dochutit pomerančovou kůrou i šťávou z pomeranče).
Těsto vlijte do formy, povrch uhlaďte stěrkou a vložte do předehřáté trouby. Pečte zhruba 40-45 minut na 180 C. Těsto zpevní a zezlátne.
Při pečení se koláč mírně nadýmá tak se nelekněte :-).
Poleva :
Nalámanou čokoládu rozehřejte ve vodní lázni. Metličkou ji rozšlehejte do hladka.
Hotový koláč nechte vychladnout a nakonec ho ozdobte polevou z rozehřáté čokolády.
NÁŠ TIP:
do těsta lze přidat čerstvou vanilku nebo nastrouhaný kousek vonných bobů TONKA
![]() |
Restaurace na kolech ORDR s naším dezertem slavila dlouho úspěch. |
Co je kukuřičná mouka ?
je to zlatavý prášek získaný suchým mletím kukuřičných jader. V závislosti na stupni jemnosti mletí se získává buď krupice nebo mouka. V mnoha částech světa tvoří kukuřičná mouka základní surovinu a nejdůležitější potravinu. Může být použita k výrobě chleba, mexických tortil a známá je i jako italská polenta.
Pro přípravu koláče můžete využít právě polentu a celou přípravu zrychlíte když použijete polentu instantní.

![]() |

Komentáře
Okomentovat