neděle 20. listopadu 2016

PRACNY / MEDVĚDÍ TLAPKY





PRACNY 
Staročeské vánoční cukroví, které se v různých koutech naší země nazývá pokaždé jinak. Někde pracny, jinde medvědí tlapky nebo pracky. U nás by bez nich vánoční sada cukroví nebyla kompletní. A navíc každý rok přikoupíme ke starým formičkám po babičce další tvary a tak pečeme, hvězdičky, oříšky, kohoutky.....Jsou svůdné, lákavé a vnucují se svou vůní a kořeněnou chutí.....
*********.....Milujeme je k čaji a mizí z talíře jako první ....********


Příprava : 15 minut
Pečení   : 10 minut
Doba odpočinku těsta: 1 hodina
Vhodné pro : vegetariány 

Ingredience :  (cca 2 plechy plné fromiček)

  • 250 g prosáté hladké mouky 
  • 175 g másla pokojové teploty  + máslo na vymazání formiček 
  • 100 g moučkového cukru prosátého + trochu na posypání po upečení
  •   90 g mletých lískových nebo vlašských ořechů 
  •     1 žloutek, 1/2 polévkové lžíce kakaa, 1/4 čajové lžičky mleté skořice,
  •     2 utlučené hřebíčky (koření) v hmoždíři, špetka prášku do pečiva (nemusí být), 
  •     strouhaná kůra z BIO citronu (lze vynechat)
Dále se bude hodit : vál, kovové fromičky na pracny , pečící plechy, potravinová folie

Pracovní postup :

1) Formičky umyjte, usušte a vymažte zlehka máslem.
2) Na vál postupně dejte všechny suroviny. Začněte moukou, přidejte cukr a mleté ořechy.     Obložte kousky másla. V mouce a cukru udělejte důlek do něj klepněte žoutek.    Nyní  přidejte koření, kakao a  ostatní zbývající suroviny. Vše promíchejte rukama a začněte tvořit      pevné těsto. Těsto zformujte do koule a zabalte do folie a uložte do lednice na hodinu odležet.
3) Rozehřejte troubu  na 180 C.  Vychlazené těsto rozbalte a uloupněte prsty malý kousek těsta a         vtlačte  ho do formičky. Těstem naplňte celou formičku, uhlaďte okraje a uprostřed nechte menší    prohlubeň,  protože těsto se během pečení mírně nafoukne.    Naplňte všechny formičky a ukládejte je na pečící  plech.     Pracujte rychle dokud je těsto studené. Pečte dozlatova k propečení postačí 10 minut.     Upečené  pracny nechte chvíli zchladnout a pak je vyklepněte na pracovní plochu.   Ještě teplé je obalujte v prosátém moučkovém cukru a ukládejte do uzavíratelné nádoby nebo do    krabice  a uchovejte v  chladu. 
   Pracny nejlépe chutnají se šálkem čaje.