neděle 10. ledna 2016

Sezonní info / LEDEn 2016

Leden 2016


Sváteční dny skončili a začíná další nový rok. Měsíc leden je pro většinu lidí  protivný, studený měsíc. 
Pro milovníky dobrého jídla začíná ráj. Máme najednou více času na vaření a pečení. Po příjemné procházce máme chuť na sytější jídla a hřejivé nápoje. Proto zahajme nový rok dobrým jídlem a radujme se až do Velikonoc. Využijme letní zásoby do poslední skleničky. Vyprázdněme mrazáky. Vařit je přece z čeho. A pokud Vám ježíšek donesl nějaké kuchyňské pomocníky máte nyní příležitost je využít. Taky skočte na něco dobrého do nějakého nového podniku. Jen v Praze jich za rok 2015 vyrostlo 125. a to už je z čeho vybírat.




Čerstvé k dostání :
v lednu nic neroste tak tuhle kapitolu vynecháme

Skladované:
zimní hrušky a jablka
celer, cibule, česnek, mrkev, pastiňák a petržel
červená řepa, dýně Hokkaidó
bílé a červené zelí

V zimě si užívejte husté krémové zeleninové polévky,  sytá jídla z luštenin, slané koláče,  sýrové fondue a buchty jako od babičky.  Nenechte se zimou unavit a zaskočit. Z dostupného ovoce a zeleniny vylisujte  šťávu a bojujte proti únavě. Užijte si kuchyni víc než kdy jindy. 


My jsme zcela okouzleni kuchařskými skvosty z knihy Hojnost od izraelského šefkuchaře Yotama OTTOLENGHI.

Za  těch pár dní měsíce ledna jsme vyzkoušely už několik receptů a chutnalo to vše skvěle. Kuchyně složená převážně ze zeleniny ale upravená tak dobře, že si ji zamilujete. Nenechte se odradit od množství koření. Kupte ho do zásoby, užijete ho v mnoha dalších recepturách. 

Nezapomínejte  ani na staročeskou kuchyni, protože taková hrstková polévka, nebo domácí  hrachová kaše to jsou jídla která Vás zahřejí a uspokojí na celý den. 

Vyzkoušejte i mimořádně hřejivou marockou kuchyni. Je toho tolik, že Vám leden nebude ani stačit. 

Máváme a přejeme skvělé dny.




Marocký Tajine
Kroupy se zeleninou


Shakshuka

Pečené kaštany