pondělí 18. ledna 2016

Alsaský jablečný koláč s mléčným krémem

  

  Recept na  jeden z netypičtějších dezertů Alsaska jsme si dovezli z jedné cesty po Francii a od té doby jsme ho upekli snad 100 krát. Jednoduchý na přípravu, šťavnatý a chutný koláč se stane zcela jistě i vaším oblíbencem . Jablka jsou k dostání po celý rok a tak neváhejte s přípravou a zahřejte troubu.










Příprava : 20 minut
Pečení   : 30 minut
Vhodné pro : vegetariány 

Ingredience :  (cca 1 koláčovou formu)

Těsto :
  • 250 g prosáté hladké mouky + trošku hrubé mouky na vysypání formy
  • 125 g měkkeho másla + kousek másla na vymazání formy
  • 1 sklenice studené vody
  • špetka soli a moučkový cukr na závěrečnou dekoraci
  • Náplň :
  • 1 kg oloupaných jablek bez jadřinců, pokrájených na čtvrtinky
  • 2 celá vejce 
  • 75 g cukru krupice
  • 100 ml mléka 
  • 100 ml creme fraiche (lze nahradit tučnější kysanou smetanou)
Dále se bude hodit : vál, váleček na rozvalování těsta, vidlička, kuchyňský robot se šlehací metlou

Pracovní postup :

Mouku smíchejte se solí a dejte ji  na vál a uděljete do ní důlek. Kolem důlku pokrájejte kousky másla. 
Pomalu přilévejte vodu a prsty vše spojte v hladké měkké těsto. Vody dejte jen malé množství a přilévejte jen do doby než se všechny ingredience spojí. Vymažte dormu máslem a vysypte hrubou moukou.
Těstem vyložte formu a dno propíchejte vidličkou. Na těsto úhledně poskládejte čtvrtinky jablek. Rozehřejte troubu na 180 C a dejte koláč předpéct na 10 minut. Korpus by měl být pevný.

Mezitím si připravte náplň:

Pomocí šlehací metly vyšlehejte mléčný krém z vajec, cukru, mléka a creme fraiche.
Nalijte na předpečený korpus s jablky tak aby náplň zakryla jablka.  Vraťe zpět do trouby a pečte 15 - 20 minut. Náplň by měla zezlátnout a zpevnit. 
Upečený koláč můžete zlehka pocukrovat moučkovým cukrem.
Přidat lze i skořici.