Alsaský jablečný koláč s mléčným krémem
Recept na jeden z netypičtějších dezertů Alsaska jsme si dovezli z jedné cesty po Francii a od té doby jsme ho upekli snad 100 krát. Jednoduchý na přípravu, šťavnatý a chutný koláč se stane zcela jistě i vaším oblíbencem.
Jablka jsou k dostání po celý rok a tak neváhejte s přípravou a zahřejte troubu.Pečení : 30 minut
Vhodné pro : vegetariány
Ingredience : (cca 1 koláčovou formu)
Těsto :
- 250 g prosáté hladké mouky + trošku hrubé mouky na vysypání formy
- 125 g měkkeho másla + kousek másla na vymazání formy
- 1 sklenice studené vody
- špetka soli a moučkový cukr na závěrečnou dekoraci
- Náplň :
- 1 kg oloupaných jablek bez jadřinců, pokrájených na čtvrtinky
- 2 celá vejce
- 75 g cukru krupice
- 100 ml mléka
- 100 ml creme fraiche (lze nahradit tučnější kysanou smetanou)
Pracovní postup :
Mouku smíchejte se solí a dejte ji na vál a uděljete do ní důlek. Kolem důlku pokrájejte kousky másla.
Pomalu přilévejte vodu a prsty vše spojte v hladké měkké těsto. Vody dejte jen malé množství a přilévejte jen do doby než se všechny ingredience spojí. Vymažte dormu máslem a vysypte hrubou moukou.
Těstem vyložte formu a dno propíchejte vidličkou. Na těsto úhledně poskládejte čtvrtinky jablek. Rozehřejte troubu na 180 C a dejte koláč předpéct na 10 minut. Korpus by měl být pevný.
Mezitím si připravte náplň:
Pomocí šlehací metly vyšlehejte mléčný krém z vajec, cukru, mléka a creme fraiche.
Nalijte na předpečený korpus s jablky tak aby náplň zakryla jablka.
Vraťe zpět do trouby a pečte 15 - 20 minut. Náplň by měla zezlátnout a zpevnit.
Upečený koláč můžete zlehka pocukrovat moučkovým cukrem.
Přidat lze i skořici.
Komentáře
Okomentovat