Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Koláč / pan M Á K



  Je to jednoduché. My prostě milujeme MÁK.... a tento koláč splňuje naprosto všechna očekávání.
Koláč vznikl spojením dvou různých receptů a navíc neobsahuje prášek do pečiva a je v něm málo cukru. Upečte si ho pro nedělní pohodičku.




Celková doba přípravy : 1 hodina 15 minut
Náročnost : snadná
Doba pečení : 40 minut

Ingredience na jednu koláčovou formu :

Těsto:

100 g změklého másla 
+ kousek na vymazání formy
80 g moučkového cukru
225 g polohrubé mouky
1 celé vejce
špetka soli, citronová kůra z 1/2 BIO citronu            

trochu hrubé mouky na vysypání formy

Náplň:

500 g tučného tvarohu ve vaničce
3 celá vejce
6 lžic tučné zakysané smetany nebo creme fraiche
50 g krupicového cukru
2 kávové lžičky domácího vanilkového cukru
150 g mletého máku
1 lžička strouhané citronové kůry z Bio citronu


Pracovní postup:

1) Na pracovní plochu dejte mouku, moučkový cukr, obložte kousky másla, přidejte citronovou kůru a doprostřed vklepněte celé vejce. Zpracujte na hladké, měkké těsto. Vymažte koláčovou formu  máslem a vysypte hrubou moukou. Těsto vyválejte a vyložte jím formu. Upravte okraje vysoko jak to jen půjde a vložte formu s těstem do lednice.

2) Rozehřejte troubu na 180 C. Připravte si náplň. Do šlehací mísy vložte tvaroh, kysanou smetanu a vejce. Přidejte oba cukry a citronovou kůru. Zapněte šlehač a vyšlehejte tvaroh do hladkého, hustého krému. Nakonec přidejte mák. Naplní vyplňte připravený korpus, uhlaďte a vložte do rozehřáté trouby.

3) Pečte na 180 C asi 30 min, potom snižte teplotu na 170 C a dopečte korpus do zlatova. Náplň by se neměla lepit na špejli. Dopékání může trvat ještě 15-20 min. Po upečení nechte koláč zcela vychladnout. Po upečení koláč můžete uložit do lednice a podávat s kopečkem kysané smetany nebo creme fraiche.

Těsto je velmi křehké ale jde dobře krájet a náplň krásně drží a přitom je velmi vláčná. 
    Tak dobrou chuť!!!











Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky