Tartar z chřestu a avokáda
Každý rok se těším na
první chřest ! A stejně tak to je i letos.
Těším se na chřestovou polěvku ale hlavně na skvělý tartar z chřestu a avokáda.
Jednoduchý a přitom velmi rafinovaný recept, který jsem před lety našla na stránkách francouzského časopisu CUSINE et Vins de france. Vyzkoušejte skvělý předkrm ze kterého budete nadšeni.
Jednoduchý a přitom velmi rafinovaný recept, který jsem před lety našla na stránkách francouzského časopisu CUSINE et Vins de france. Vyzkoušejte skvělý předkrm ze kterého budete nadšeni.
Celková doba přípravy :
40 minut
Náročnost : lehká
vhodné pro:
bezlepkovou dietu,
bezvaječný pokrm,
vegetariánský pokrm
bezlepkovou dietu,
bezvaječný pokrm,
vegetariánský pokrm
Ingredience : pro 4 osoby
12 stonků mladého zeleného chřestu
2 zralá avokáda
2 velká zralá rajčata
1 šalotka nebo malá červená cibule
1/2 citronu
1 kávová lžička kapari v soli
1 svazek hladkolisté petržele
4 polévkové lžíce olivového oleje
2 polévkové lžíce vinného octa
sůl, pepř, redukce aceta balsamica
Pracovní postup :
1) Z omytého chřestu odřízněte dřevnaté konce a pokud je třeba oloupejte ho. Chřest vložte na pařák do hrnce s osolenou vodou a vařte ho v páře 8-10 minut. Následně měkký ale pevný chřest vložte do misky s ledovou vodou. Tím zastavíte var uvnitř zeleniny. Vyjměte chřest z vody, dejte ho okapat na cedník. Nyní odřízněte špičky a ponechte je stranou na ozdobu. Stonky chřestu nakrájejte na kolečka a odložte je stranou.
2) V dalším hrnci přiveďte k varu vodu a do ní ponořte na 20 sec. rajčata. Po vyjmutí z hrnce z nich půjde dobře sloupnout slupka. Tak to udělejte a oloupejte je. Rajčata rozřízněte na čvrtky a vyškrábněte z nich dužninu a semínka. Pevnou část rajčat nakrájejte na drobno.
3) Oloupejte avokáda, vyjměte z nich pecku a pokrájejte je na drobno a zakapejte šťávou z citronu.
4) Nasekejte petržel na jemno a šalotku stejně tak.
5) V misce si připravte zálivku z
olivového oleje
vinného octa
soli a pepře
6) Nyní spojte všechny ingredience ve velké míse :
chřest+cibuli+bylinky+sůl+pepř+kapary+rajčata+avokáda
zlehka promíchejte a přidejte zálivku !
opět promíchejte
7) Do malého hrnku na espresso nakapejte pár kapek olivového leje. Rozetřete olej po stěnách hrnku a napěchujte do něj tartar a upěchujte ho lžící.
Vyklopte na talířek a ozdobte redukcí z aceta balsamica a špičkami chřestu.
Servírujte s opečenou bagetkou.
Vylepšit to celé lze snad už jen malými loupanými vařenými krevetkami a kouskem kopru.
Vylepšit to celé lze snad už jen malými loupanými vařenými krevetkami a kouskem kopru.
A samožejmě sklenkou skvělého vína.
Komentáře
Okomentovat