neděle 19. dubna 2015

Tartar z chřestu a avokáda


Každý rok  se těším na 

první chřest !  

A stejně tak tomu je i letos . Těším  se na chřestovou polěvku ale hlavně na skvělý tartar z chřestu a avokáda. Jednoduchý a přitom velmi rafinovaný recept, který jsem před lety našla na stránkách francouzského časopisu CUSINE et Vins de france. Vyzkoušejte skvělý předkrm ze kterého budete nadšeni vy i vaši blízcí.





Celková doba přípravy : 40 minut 
Náročnost : lehká 
vhodné pro: bezlepkovou dietu,  bezvaječný pokrm, vegetariánský pokrm

Ingredience : pro 4 osoby  

12 stonků mladého zeleného chřestu
2 zralá avokáda 
2 velká zralá rajčata
1 šalotka nebo malá červená cibule
1/2 citronu
1 kávová lžička kapari v soli
1 svazek hladkolisté petržele 
4 polévkové lžíce olivového oleje 
2 polévkové lžíce vinného octa 
sůl, pepř, redukce aceta balsamica





Pracovní postup :

1) Z omytého chřestu odřízněte dřevnaté konce a pokud je třeba oloupejte ho. Chřest vložte na pařák do hrnce s osolenou vodou a vařte ho v páře 8-10 minut. Následně měkký ale pevný chřest vložte do misky s ledovou vodou. Tím zastavíte var uvnitř zeleniny. Vyjměte chřest z vody, dejte ho okapat na cedník. Nyní odřízněte špičky a ponechte je stranou na ozdobu. Stonky chřestu nakrájejte na kolečka a odložte je stranou.


2) V dalším hrnci přiveďte k varu vodu a do ní ponořte na 20 sec. rajčata. Po vyjmutí z hrnce z nich půjde dobře sloupnout slupka. Tak to udělejte a oloupejte je. Rajčata rozřízněte na čvrtky a vyškrábněte z nich dužninu a semínka. Pevnou část rajčat nakrájejte na drobno.

3) Oloupejte avokáda, vyjměte z nich pecku a pokrájejte je na drobno a zakapejte šťávou z citronu.

4) Nasekejte petržel na jemno a šalotku stejně tak.

5) V misce si připravte zálivku z :

olivového oleje
vinného octa
soli a pepře

6) Nyní spojte všechny ingredience ve velké míse : 

chřest+cibuli+bylinky+sůl+pepř+kapary+rajčata+avokáda
zlehka promíchejte a přidejte zálivku !
opět promíchejte

7) Do  malého hrnku na espresso nakapejte pár kapek olivového leje. Rozetřete olej po stěnách hrnku a napěchujte do něj tartar a ztlačte ho třeba lžící.
Vyklopte na talířek a ozdobte redukcí z aceta balsamica a špičkami chřestu. 

Servírujte s opečenou bagetkou. Vylepšit to celé lze snad už jen malými loupanými vařenými krevetkami a kouskem kopru. A samožejmě sklenkou skvělého vína.