Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Francouzský hruškový koláč / Tarte bourdaloue

  

Sezóna hrušek pomalu končí, tak ji zkuste využít a kupte si na trhu pár kilo pevných menších hrušek. Upečte jeden z nejlepších hruškových koláčů. Francouzský cukrář, který měl svou pekárnu na pařížské ulici Bourdaloue pojmenoval svůj hruškový koláč s mandlovým krémem podle ulice ve které pracoval a možná i po jezuitskem knězi Louisi Bourdaloue. 
Hruškový koláč francouzi milují a zamilujete si ho určitě i Vy.


Ingredience :

na jednu kulatou koláčovou formu (nakrájíte 8 kusů)

Příprava : 30 minut 

Doba pečení : 35 - 40 minut 


Těsto :

250 g hladké mouky
100 g másla
100 g cukru krupice
1 špetka soli                                                               
1 žloutek
vanilkový extrakt 
hrubou mouku a kousek másla pro vymazání formy

Mandlový krém: 
125 g mandlové mouky nebo mleté mandle
100 g měkkého másla
100 g cukru krupice
2 celá vejce 

Dále budete potřebovat 3-4 menší pevné hrušky, předem oloupané, rozpůlené, bez jadřinců.
Pokapejte je šťávou z jednoho citronu.

Příprava :
1) Připravte si na válu těsto ze všech ingrediencí. Pokud se těsto nechce spojit přidejte do něj trošku vody. Buďte opatrní když to s vodou přeženete těsto bude lepivé a nebude se chtít spojit. Jakmile se Vám podaří těsto zformovat uložte ho do lednice na 20 minut pod folii.

2) Kulatou formu na koláč vymažte kouskem másla a vysypte hrubou moukou nebo krupicí.

3) Připravte si krém. Všechny ingredience na krém vložte do robotu a pomocí šlehací metly ušlehejte hustou mandlovou pastu. Rozehřejte troubu na 180 C. 

4) Nyní vyjměte těsto z lednice a vtlačte ho do formy není třeba vytvářet vysoké okraje stačí jen do 3/4 výšky formy. Dno těsta zlehka propíchejte vidličkou a naneste na něj pomocí stěrky mandlový krém. Uhlaďte a zcela zakryjte i těsto. Krém by měl vystačit na celý povrch koláče.


5) Do připravených  hrušek vytvořte nožem zlehka podélné zářezy z vnější strany hrušek. Ukládejte hrušky na krém a mírně je do krému zatlačte. Nyní vložte koláč do rozehřáté trouby a pečte zhruba 
35 - 40 minut do zlatova. Za chvíli se koláč rozvoní po celé kuchyni. 

Koláč servírujte vlažný třeba s čokoládovým krémem. Společně s hrnkem kávy nebo čaje Vám tento podzim nebude připadat nudný a šedý ani trošku .









Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky