Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Toskánský koláč s cuketami a červenou paprikou


Konec léta se přiblížil. Vyzkoušeli jsme tento zlatavý a nadýchaný koláč. Vytažený z trouby Vám krásně provoní byt a pochutnat si na něm můžete zatepla i zastudena. Recept je od velmi staré italské dámy,  proto jsou míry na šálky. Paní to už ani neváží, vaří vše od oka, přesto to vyjde. Šálek je zhruba 200 ml. Koláč je velmi lehký, plný zeleniny. Neobsahuje smetanu je velmi dobře stravitelný a chutná výtečně.

Ingredience pro 8 osob :

Těsto na jeden koláč o průměru 25-30 cm

1 1/2 šálku hladké mouky a trošku na podsypání
1/4 čajové lžičky soli
12 polévkových lžic másla změklého
1 velké vejce prošlehané
2-4 lžíce vody studené

Formu na kláč vymažte máslem a vysypte hrubou moukou nebo krupicí.
Na pracovní ploše promíchejte mouku, cukr, sůl. Vidličkou zapracujte máslo a vejce - směs by měla připomínat drobenku. Přidejte studenou vodu. Většinou postačí dvě lžíce, ale závisí to  na druhu mouky. Vytvarujte plochý bochánek a a zabalte ho vlhké utěrky. Hodina v chladu by měla postačit k odpočinku těsta. Po uplynutí času vyválejte z těsta placku podle velikosti koláčové formy. Přeneste těsto do do formy pomocí válečku a vytvarujte okraje. Než si připavíte náplň vložte formu opět do lednice.

Náplň: 

1 střední cibule nakrájená na tenká kolečka
3 polévkové lžíce olivového oleje
3 středně velké cukety nakrájené na tenká kolečka
3 vejce
50 g strouhaného parmazánu
1/2 čajové lžičky soli
mletý pepř
1 velká červená paprika nakrájená na proužky

Pracovní postup :

Předehřejte troubu na 190 C.
Ve středně velkém hrnci s litinovým povrchem osmahněte na mírném plameni na dvou lžících oleje cibuli do sklovita asi 3 minuty. Přidejte cukety a nechte 3-4 minuty podusit do poloměkka. Rozložte směs na připravené těsto ve formě.
Do mísy rozklepněte vejce, rozšlehejte je spolu se sýrem, solí a pepřem a pak směsí zalijte cibuli s cuketou. Jednu lžíci oleje nalijte na pokrájenou papriku a promněte ji. Nakonec papriku rozložte paprskovitě na  koláč a proužky lehce zatlačte do vaječné směsi. Pečte přibližně 30 minut. Střed koláče by se měl lehce zvednout a kraje těsta zezlátnout. Podávejte teplé se zeleninovým salátem nebo studené.


koláč před upečením


Upečeno !





Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky