PRACNY / MEDVĚDÍ TLAPKY
PRACNY
Staročeské vánoční cukroví, které se v různých koutech naší země nazývá pokaždé jinak. Někde pracny, jinde medvědí tlapky nebo pracky. U nás by bez nich vánoční sada cukroví nebyla kompletní. A navíc každý rok přikoupíme ke starým formičkám po babičce další tvary a tak pečeme, hvězdičky, oříšky, kohoutky.....Jsou svůdné, lákavé a vnucují se svou vůní a kořeněnou chutí.....
*********.....Milujeme je k čaji a mizí z talíře jako první ....********
Příprava : 15 minut
Pečení : 10 minut
Pečení : 10 minut
Doba odpočinku těsta: 1 hodina
Vhodné pro : vegetariány
Ingredience : (cca 2 plechy plné fromiček)
Ingredience : (cca 2 plechy plné fromiček)
- 250 g prosáté hladké mouky
- 175 g másla pokojové teploty + máslo na vymazání formiček
- 100 g moučkového cukru prosátého + trochu na posypání po upečení
- 90 g mletých lískových nebo vlašských ořechů
- 1 žloutek, 1/2 polévkové lžíce kakaa, 1/4 čajové lžičky mleté skořice,
- 2 utlučené hřebíčky (koření) v hmoždíři, špetka prášku do pečiva (nemusí být),
- strouhaná kůra z BIO citronu (lze vynechat)
Dále se bude hodit : vál, kovové fromičky na pracny , pečící plechy, potravinová folie
Pracovní postup :
Pracovní postup :
1) Formičky umyjte, usušte a vymažte zlehka máslem.
2) Na vál postupně dejte všechny suroviny. Začněte moukou, přidejte cukr a mleté ořechy. Obložte kousky másla. V mouce a cukru udělejte důlek do něj klepněte žoutek. Nyní přidejte koření, kakao a ostatní zbývající suroviny. Vše promíchejte rukama a začněte tvořit pevné těsto. Těsto zformujte do koule a zabalte do folie a uložte do lednice na hodinu odležet.
3) Rozehřejte troubu na 180 C. Vychlazené těsto rozbalte a uloupněte prsty malý kousek těsta a vtlačte ho do formičky. Těstem naplňte celou formičku, uhlaďte okraje a uprostřed nechte menší prohlubeň, protože těsto se během pečení mírně nafoukne. Naplňte všechny formičky a ukládejte je na pečící plech. Pracujte rychle dokud je těsto studené. Pečte dozlatova k propečení postačí 10 minut. Upečené pracny nechte chvíli zchladnout a pak je vyklepněte na pracovní plochu. Ještě teplé je obalujte v prosátém moučkovém cukru a ukládejte do uzavíratelné nádoby nebo do krabice a uchovejte v chladu.
Pracny nejlépe chutnají se šálkem čaje.
2) Na vál postupně dejte všechny suroviny. Začněte moukou, přidejte cukr a mleté ořechy. Obložte kousky másla. V mouce a cukru udělejte důlek do něj klepněte žoutek. Nyní přidejte koření, kakao a ostatní zbývající suroviny. Vše promíchejte rukama a začněte tvořit pevné těsto. Těsto zformujte do koule a zabalte do folie a uložte do lednice na hodinu odležet.
3) Rozehřejte troubu na 180 C. Vychlazené těsto rozbalte a uloupněte prsty malý kousek těsta a vtlačte ho do formičky. Těstem naplňte celou formičku, uhlaďte okraje a uprostřed nechte menší prohlubeň, protože těsto se během pečení mírně nafoukne. Naplňte všechny formičky a ukládejte je na pečící plech. Pracujte rychle dokud je těsto studené. Pečte dozlatova k propečení postačí 10 minut. Upečené pracny nechte chvíli zchladnout a pak je vyklepněte na pracovní plochu. Ještě teplé je obalujte v prosátém moučkovém cukru a ukládejte do uzavíratelné nádoby nebo do krabice a uchovejte v chladu.
Pracny nejlépe chutnají se šálkem čaje.
Komentáře
Okomentovat