Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Scandi Krevetový salát s koprem



                                           🧊 Scandi Krevetový salát s koprem pro 2 milence


z KODANĚ  rovnou do vaší kuchyně Tohle není salát.
Tohle je láska na talíři.
– Křehké tygří krevety obalené v smetanovém objetí,
– vůně kopru jak letní vánek nad fjordem,
– citrusová koruna jak z gala večera na Saturnu. 🍋♾️


 🛒 Suroviny: 

250 g loupaných krevet (vařených, chlazených) - nejlepší jsou ty šedé velké krevety 
2 lžíce crème fraîche nebo husté zakysané smetany 
1 lžíce kvalitní majonézy (nebo veganské verze) 
1 lžička dijonské hořčice 
hrst čerstvého kopru, nasekaného 
pár kapek citronové šťávy + jemně nastrouhaná kůra 
sůl a čerstvě mletý bílý pepř 
tenké plátky okurky (volitelné) 



Postup: V míse smíchej crème fraîche, majonézu, hořčici, citronovou šťávu a kůru. Přidej nasekaný kopr, osol a opepři podle chuti. Jemně vmíchej krevety, případně i okurku na tenké plátky. 
Nech 15 minut chladit, ať se chutě propojí jako dva dechy v polibku.

TIP : Jak citlivě rozmrazit a uvařit krevety za 10-15 minut 

 Co potřebuješ:

  • misku (ne kovovou)

  • studenou vodu (fakt studenou, ne vlažnou!)

  • cedník nebo síto


💡 Postup: Kreveta Master Class 🍤🍤🍤

„Síla tygra. Jemnost dechu. Kreveta potřebuje lásku, ne čas.“
  1. Vysyp krevety do cedníku – ať můžou volně dýchat 

  2. Postav cedník do mísy a zalij studenou vodou tak, aby krevety byly celé ponořené.

  3. Občas promíchej, ať se rozmrazují rovnoměrně.

  4. Za 10–15 minut jsou ready – pružné, studené, ale ne zmrzlé.

  5. Osuš je papírovou utěrkou – nechceme z nich dělat polévku 😉

‼️ Nikdy teplou vodu – to bys jim ublížil-a (a sobě chuťově taky).

Vlož je do vařící osolené vody na 2–3 minuty max.  Můžeš přidat plátek citronu, pár kuliček pepře, bobkový list – vytvoříš jim malý oceán. Hned je vyndej a zchlaď ve studené vodě (zastavíš vaření).


 Podávej s chlebem, limonádou nebo......?...👄

PSSST....

INOVACE: Místo okurky přidej nastrouhanou půlku jablka  (Granny Smith je ta správná volba )

a co když zbyl KOPR ? 

❄️✨ Jak správně zmrazit čerstvý kopr (a neztratit jeho kouzlo):

🅰️ Rychlá metoda do sáčku:

  1. Omyj kopr, osuš ho (ideálně v utěrce nebo odstředivce na salát).

  2. Nasekej ho nahrubo nebo jemně, jak to máš ráda.

  3. Rozděl na malé porce (např. po 1 lžíci).

  4. Vlož do malých uzavíratelných sáčků nebo do formy na led (viz níže).

  5. Označ si datum a vlož do mrazáku.

→ Takhle ho můžeš kdykoli nasypat do omáčky, na brambory nebo do dresinku.
→ Nevýhoda: po rozmrazení není hezký na ozdobu – ale chuť má výbornou!


🅱️ Kouzelná metoda – kopr v olivovém oleji do formy na led:

  1. Nasekej kopr, dej ho do formiček na led.

  2. Zalij olivovým olejem (nebo máslem, pokud víš, že ho použiješ na teplé jídlo).

  3. Zmraz a pak vyklop do krabičky v mrazáku.

  4. Použij kdykoli jako ochucenou kostku do pánve, omáčky, polévky – anebo na toast!

→ Elegantní, dlouhodobé, praktické.
→ Ideální pro milovníky severských chutí 

✅ Jak zmrazit kopr bez plastových sáčků:

ECO-KOPR — Dill in Peace
  1. Omyj a dobře osuš kopr (čím sušší, tím méně námrazy).

  2. Nasekej ho nebo nech celé větvičky – podle toho, jak ho ráda používáš.

  3. Dej ho do vzduchotěsné krabičky s víčkem.

  4. Pokud chceš být super praktická -ý:
    ➤ vlož kousek pečicího papíru mezi vrstvy, ať se kopr neslepí.


💡 Tip navíc:

Když ho vezmeš přímo z mrazáku, nech ho jen pár vteřin povolit
okamžitě použij – nebude mít čas zvlhnout, zůstane voňavý.





















 

Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky