Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Plněné zapečené Portobellooooo


Portobello houby jsou nejen vynikající a všestranné, ale také mají fascinující historii a vlastnosti. Tyto houby, které jsou vlastně jen přerostlé verze běžného žampionu, získaly svůj název podle města Portobello v Itálii, kde byly poprvé komerčně pěstovány. Díky svému bohatému, masitému chuťovému profilu se často používají jako náhrada masa v vegetariánských pokrmech. Kromě své chuti jsou také výborným zdrojem vitamínů a minerálů, včetně selenu, draslíku a vitamínu D. Mohou být podávány jako elegantní předkrm, který ohromí vaše hosty svou sofistikovanou prezentací a bohatou chutí. Jako hlavní chod pro lehký oběd jsou plněné žampiony výživnou a chutnou volbou, která poskytne dostatek energie na zbytek dne. A pro večeři mohou být plněné Portobello houby doplněny salátem nebo grilovanou zeleninou, čímž vytvoříte vyvážené a uspokojivé jídlo. Bez ohledu na to, jaký čas dne si vyberete, tento recept na plněné žampiony Portobello jistě uspokojí i ty nejnáročnější gurmány.

Pro dosažení nejlepšího výsledku je důležité vybírat kvalitní a čerstvé Portobello houby. Při nákupu hledejte houby s pevným, suchým povrchem a sytou hnědou barvou. Vyhněte se houbám, které vypadají povadle nebo mají tmavé skvrny. Kvalitní houby zajistí, že váš pokrm bude chutnat co nejlépe.


Bude se hodit : 

nůž a prkénko, mísa, menší pekáč nebo zapékací mísa, pánev, cedník, vařečka, vidlička, lžička

Příprava : 20 minut

Doba pečení : 20 minut 


Ingredience na 4 porce ( tedy jedno velké Portobello na osobu )

4 velké klobouky Portobello

2 žampiony

1 šalotka

olivový olej - vhodný na tepelnou úpravu je olej Sansa

2 stroužky česneku

4 polévkové lžíce jemné strouhanky ale použít můžete i Panko strouhanku

100 g krájené slaniny na kostičky

150 g strouhaného sýra ( parmazán nebo Gruyere)

sušený tymián

2 velká vejce

sůl, čerstvě mletý pepř

čerstvé listy špenátu na ozdobu


Pracovní postup:

Klobouky hub oloupejte, jde to velmi snadno rukou. Nohy žampionů odřízněte očistěte a pokrájejte je najemno. Odložte je stranou budou se hodit do nádivky. Vnitřní část hub - tzv. lupeny odstraňte aby se vytvořil prostor pro náplň. Dno pekáče zlehka pokapejte olejem a poskládejte na něj připravené houby. 

Šalotku a česnek oloupejte pokrájejte najemno. 

V pánvi na střední teplotě rozehřejte 2-3 polévkové lžíce olivového oleje, přidejte šalotku a česnek, přidejte pokrájené nohy hub. Vše osmahněte jen dosklovita a přidejte slaninu. Pár minut opékejte ale nespalte to. Lehce osolte, opepřete a přidejte sušený tymián de chuti. Já dávám tak dvě špetky pěkně rozemnuté v prstech. Promíchejte a scedťe. Nechte směs vychladnout. Ještě tu máme dva žampiony. 

Ty očistěte a pokrájejte na plátky. 

Troubu rozehřejte na 200 C. 

Připravte náplň:

Do další misky rozklepněte celá vejce, rozšlehejte je vidličkou, přidejte strouhanku a strouhaný sýr. Můžete opět zlehka osolit i opepřit. Trošku sýru si ponechte na závěr. Náplň vám vyjde podle velikosti klobouků je dobré houby nenaplnit až po okraj aby vám směs nevytekla při pečení do pekáče. Směs by měla být hustá pokud tomu tak není přidejte sýr i strouhanku.

Pomocí lžičky plňte klobouky hub. Povrch posypte zbytkem sýra a ozdobte plátky žampionů. Vložte pekáč do trouby, pokapejte opět zlehka oleje povrch hub a pečte cca 20 minut. Houby musí zůstat pevné ale měkké. Sýr by měl být na povrchu zapečený a náplň pevná.

Servírujte obložené čerstvými listy špenátu, zakápněte kapkou olivového oleje. Přidejte čerstvý salát, grilovanou zeleninu. Čerstvý chléb, bageta nebo ciabatta mohou být skvělou přílohou, zvláště pokud si chcete užít chutné šťávy z pečených hub.

A to je pro dnešek všechno. Dobrou chuť. 

.











Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky