Plněné zapečené Portobellooooo
Pro dosažení nejlepšího výsledku je důležité vybírat kvalitní a čerstvé Portobello houby. Při nákupu hledejte houby s pevným, suchým povrchem a sytou hnědou barvou. Vyhněte se houbám, které vypadají povadle nebo mají tmavé skvrny. Kvalitní houby zajistí, že váš pokrm bude chutnat co nejlépe.
Bude se hodit :
nůž a prkénko, mísa, menší pekáč nebo zapékací mísa, pánev, cedník, vařečka, vidlička, lžička
Příprava : 20 minut
Doba pečení : 20 minut
Ingredience na 2 porce ( tedy dvě velké Portobella na osobu )
4 velké klobouky Portobello
2 žampiony
1 šalotka
olivový olej - vhodný na tepelnou úpravu je olej Sansa
2 stroužky česneku
4 polévkové lžíce jemné strouhanky ale použít můžete i Panko strouhanku
100 g krájené slaniny na kostičky
150 g strouhaného sýra ( parmazán nebo Gruyere)
sušený tymián
2 velká vejce
sůl, čerstvě mletý pepř
čerstvé listy špenátu na ozdobu
Pracovní postup:
Klobouky hub oloupejte, jde to velmi snadno rukou. Nohy žampionů odřízněte očistěte a pokrájejte je najemno. Odložte je stranou budou se hodit do nádivky. Vnitřní část hub - tzv. lupeny odstraňte aby se vytvořil prostor pro náplň. Dno pekáče zlehka pokapejte olejem a poskládejte na něj připravené houby.
Šalotku a česnek oloupejte pokrájejte najemno.
V pánvi na střední teplotě rozehřejte 2-3 polévkové lžíce olivového oleje, přidejte šalotku a česnek, přidejte pokrájené nohy hub. Vše osmahněte jen dosklovita a přidejte slaninu. Pár minut opékejte ale nespalte to. Lehce osolte, opepřete a přidejte sušený tymián de chuti. Já dávám tak dvě špetky pěkně rozemnuté v prstech. Promíchejte a scedťe. Nechte směs vychladnout. Ještě tu máme dva žampiony.
Ty očistěte a pokrájejte na plátky.
Troubu rozehřejte na 200 C.
Připravte náplň:
Do další misky rozklepněte celá vejce, rozšlehejte je vidličkou, přidejte strouhanku a strouhaný sýr. Můžete opět zlehka osolit i opepřit. Trošku sýru si ponechte na závěr. Náplň vám vyjde podle velikosti klobouků je dobré houby nenaplnit až po okraj aby vám směs nevytekla při pečení do pekáče. Směs by měla být hustá pokud tomu tak není přidejte sýr i strouhanku.
Pomocí lžičky plňte klobouky hub. Povrch posypte zbytkem sýra a ozdobte plátky žampionů. Vložte pekáč do trouby, pokapejte opět zlehka oleje povrch hub a pečte cca 20 minut. Houby musí zůstat pevné ale měkké. Sýr by měl být na povrchu zapečený a náplň pevná.
Servírujte obložené čerstvými listy špenátu, zakápněte kapkou olivového oleje. Přidejte čerstvý salát, grilovanou zeleninu. Čerstvý chléb, bageta nebo ciabatta mohou být skvělou přílohou, zvláště pokud si chcete užít chutné šťávy z pečených hub.
A to je pro dnešek všechno. Dobrou chuť.
Plněné zapečené portobello je úžasný nápad na lehké a chutné jídlo! Pokud chcete svému receptu dodat pikantní šmrnc, doporučuji chilli sadu. Špetka chilli dokáže skvěle zvýraznit chuť náplně a přidá pokrmu zajímavý kontrast. Ideální pro milovníky výrazných chutí a kreativní kulinářské speciality. Uvidíte, že nebudete litovat.
OdpovědětVymazatDěkujeme za komentář a samozřejmě, že lze připravit i ostřejší verzi našehi receptu . Hezký den Bistro Sezóna
Vymazat