Třený koláč s jablky a ořechovo - rumovou drobenkou
Třené koláče jsou skvělé pro svoji křehkost a když je nesníte hned, vydrží vláčné dva dny a stanou se lepšími a lepšími. Tak s chutí do toho. Drobenka s ořechy a rumem vás bude bavit. Všechny suroviny si připravte předem tak aby měli pokojovou teplotu.
Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 45-50 minut
Budete potřebovat: kuchyňský robot se šlehací metlou, cukrářskou stěrku, kuchyňskou váhu
Ingredience na koláčovou formu o průměru 26 cm:
100 g másla
90 g cukru krupice
2 polévkové lžíce vanilkového cukru
2 celá vejce
80 g zakysané smetany
150 g hladké mouky
1 rovná lžička prášku do pečiva
3-4 jablka
šťáva z 1/2 citronu
kousek másla na vymazání formy a trošku hrubé mouky na vysypání formy
Ingredience na drobenku:
50 g mletých ořechů ( lískových nebo vlašských)
1-2 polévkové lžíce Rumu
50 g hladké mouky
50 g třtinového cukru
40 g rozpuštěného másla
Pracovní postup:
Formu na koláč vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Troubu předehřejte na 170 C.
Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a rozkrájejte je na čtvrtky. Aby jablka nezhnědla pokapejte troškou citronové šťávy a odložte jablka zatím stranou.
Připravte si drobenku :
Všechny ingredience na drobenku dejte do misky a promíchejte. Máslo i rum se vpije do ořechů s cukrem a vznikne sypká směs.
V kuchyňském robotu s nasazenou šlehací metlou utřete máslo s oběma cukry do bílé pěny.
Pak postupně přidávejte obě celá vejce a třete dál do hladké kompaktní hmoty.
Přidejte zakysanou smetanu a mouku důkladně promíchanou s práškem do pečiva.
Těsto pomocí špachtle uhlaďte do formy a jeho povrch poklaďte čtvrtkami jablek (ty zanořte do těsta, vedle sebe s malými rozestupy).
Celý koláč posypte drobenkou.
Koláč vložte do trouby a pečte cca 50 minut. Propečenost středu vyzkoušejte špejlí.
Teď už jen nasávejte vůni a počkejte až koláče vychladne. A už stavte na kávičku..........
Náš TIP : do drobenky můžete přidat mletou skořici a k mletým ořechům i kousky ořechů celých
Komentáře
Okomentovat