Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Třený koláč s jablky a ořechovo - rumovou drobenkou

Třené koláče jsou skvělé pro svoji křehkost a když je nesníte hned, vydrží vláčné dva dny a stanou se lepšími a lepšími. Tak s chutí do toho. Drobenka s ořechy a rumem vás bude bavit. Všechny suroviny si připravte předem tak aby měli pokojovou teplotu.

Doba přípravy: 20 minut

Doba pečení: 45-50 minut

Budete potřebovat: kuchyňský robot se šlehací metlou, cukrářskou stěrku, kuchyňskou váhu


Ingredience na koláčovou formu o průměru 26 cm:

100 g másla


90 g cukru krupice


2 polévkové lžíce vanilkového cukru


2 celá vejce


80 g zakysané smetany


150 g hladké mouky


1 rovná lžička prášku do pečiva


3-4 jablka


šťáva z 1/2 citronu


kousek másla na vymazání formy a trošku hrubé mouky na vysypání formy 


Ingredience na drobenku:

50 g mletých ořechů ( lískových nebo vlašských)


1-2 polévkové lžíce Rumu


50 g hladké mouky


50 g třtinového cukru


40 g rozpuštěného másla


Pracovní postup:

Formu na koláč vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Troubu předehřejte na 170 C. 

Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a rozkrájejte je na čtvrtky. Aby jablka nezhnědla pokapejte troškou citronové šťávy a odložte jablka zatím stranou. 


Připravte si drobenku :

Všechny ingredience na drobenku dejte do misky a promíchejte. Máslo i rum se vpije do ořechů s cukrem a vznikne sypká směs.


V kuchyňském robotu s nasazenou šlehací metlou utřete máslo s oběma cukry do bílé pěny.

Pak postupně přidávejte obě celá vejce a třete dál do hladké kompaktní hmoty. 

Přidejte zakysanou smetanu a mouku důkladně promíchanou s práškem do pečiva.


Těsto pomocí špachtle uhlaďte do formy a jeho povrch poklaďte čtvrtkami jablek (ty zanořte do těsta, vedle sebe s malými rozestupy).


Celý koláč posypte drobenkou.


Koláč vložte do trouby a pečte cca 50 minut. Propečenost středu vyzkoušejte špejlí.


Teď už jen nasávejte vůni a počkejte až koláče vychladne. A už stavte na kávičku..........


Náš TIP : do drobenky můžete přidat mletou skořici a k mletým ořechům i kousky ořechů celých 







Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky