Jablkový "Sacher" dort
Doba přípravy: 15 minut
Doba pečení : 50 - 60 minut
struhadlo na jablka, ostrý nožík na loupání jablek, kuchyňský robot se šlehací metlou, špejle, kuchyňská váha
Ingredience těsto na 1 otevírací dortovou formu:
250 g prosáté hladké mouky
200 g cukr krupice
300 g nastrouhaných jablek
100 g rozpuštěného másla
40 g kakaového prášku
3 celá vejce
3/4 sáčku bezfosfátového prášku do pečiva
špetka soli
hrubá mouka a kousek másla na vymazání dortové formy
Na dokončení :
meruňková marmeláda
200 g kvalitní 70% hořké čokolády např. LINDT
kdo chce může přidat kapku rumu do marmelády :-)
Pracovní postup:
Formu na dort vymažte kouskem másla a vysypte hrubou moukou a odložte stranou. Máslo rozpusťte v kastrůlku a nechte zchladnout. Troubu předehřejte na 180 C.
Jablka oloupejte a nastrouhejte najemno. Zvažte je až když jsou nastrouhaná jinak jich budete mít v těstě málo a dort nebude tak vláčný. Do šlehací mísy vložte všechny sypké suroviny a vše promíchejte. Přidejte celá vejce, jablka i se šťávou a zchladlé máslo. Pomocí šlehací metly směs šlehejte při středních obrátkách v hladké těsto.
Těsto nalijte do připravené formy, uhlaďte povrch a vložte do trouby. Vyzkoušejte špejlí zda se na ní těsto nelepí. Po upečení dort ponechte mírně vychladnout. Uvolněte formu a ponechte zcela vychladnout.
Vychladlý korpus potřete marmeládou a vložte ho na 20 minut do lednice. Potřít můžete i strany korpusu nebo můžete korpus rozříznout a marmeládou potřít poloviny korpusu. Nám více chutnala marmeláda která byla hned pod čokoládovou polevou ale je to na vás. Během chlazení dortu si ve vodní lázni rozpusťte čokoládu. Metličkou jí rozmíchejte do krásné hladké polevy.
Studený korpus potřete čokoládovou polevou a ozdobte dle vaší fantazie. Náš dort je posypaný sušenými květy od Sonnentoru a sušenkovými drobečky, které na povrchu krásně křupou. Dort dejte znovu vychladit alespoň na 20 minut. Jakmile poleva ztuhne můžete podávat. Pokud vydržíte déle bude dort vláčnější. Pokud vám dort zbyde uchovávejte ho v lednici pod poklopem. Výborný je i druhý den.
Komentáře
Okomentovat