Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Jablkový "Sacher" dort




Vyloženě podzimní dort z jablek, kakaa a čokolády si vychutnáte s hrnkem kávy nebo čaje. Je hutný ale díky jablkům šťavnatý. Meruňková marmeláda na kterou narazíte při prvním soustu se schovává hned pod čokoládovou polevou a tahle kombinace nás hodně baví a připomíná vídeňský Sacher dort. 
Příprava je jednoduchá a velmi rychlá. 
Přejeme Vám krásné podzimní dny 🤎.



 Doba přípravy: 15 minut

 Doba pečení : 50 - 60 minut 


Bude se hodit : 

struhadlo na jablka, ostrý nožík na loupání jablek, kuchyňský robot se šlehací metlou, špejle, kuchyňská váha


Ingredience těsto na 1 otevírací dortovou formu:

250 g prosáté hladké mouky

200 g cukr krupice

300 g nastrouhaných jablek 

100 g rozpuštěného másla 

40 g kakaového prášku

3 celá vejce

3/4 sáčku bezfosfátového prášku do pečiva 

špetka soli

hrubá mouka a kousek másla na vymazání dortové formy

Na dokončení :

meruňková marmeláda

200 g kvalitní 70% hořké čokolády např. LINDT

kdo chce může přidat kapku rumu do marmelády :-)


Pracovní postup:

Formu na dort vymažte kouskem másla a vysypte hrubou moukou a odložte stranou. Máslo rozpusťte v kastrůlku a nechte zchladnout. Troubu předehřejte na 180 C.

Jablka oloupejte a nastrouhejte najemno. Zvažte je až když jsou nastrouhaná jinak jich budete mít v těstě málo a dort nebude tak vláčný. Do šlehací mísy vložte všechny sypké suroviny a vše promíchejte. Přidejte  celá vejce, jablka i se šťávou a zchladlé máslo. Pomocí šlehací metly směs šlehejte při středních obrátkách v hladké těsto.

Těsto nalijte do připravené formy, uhlaďte povrch a vložte do trouby. Vyzkoušejte špejlí zda se na ní těsto nelepí. Po upečení dort ponechte mírně vychladnout. Uvolněte formu a ponechte zcela vychladnout. 

Vychladlý korpus potřete marmeládou a vložte ho na 20 minut do lednice. Potřít můžete i strany korpusu nebo můžete korpus rozříznout a marmeládou potřít poloviny korpusu. Nám více chutnala marmeláda která byla hned pod čokoládovou polevou ale je to na vás. Během chlazení dortu si ve vodní lázni rozpusťte čokoládu. Metličkou jí rozmíchejte do krásné hladké polevy. 

Studený korpus potřete čokoládovou polevou a ozdobte dle vaší fantazie. Náš dort je posypaný sušenými květy od Sonnentoru a sušenkovými drobečky, které na povrchu krásně křupou. Dort dejte znovu vychladit alespoň na 20 minut. Jakmile poleva ztuhne můžete podávat. Pokud vydržíte déle bude dort vláčnější. Pokud vám dort zbyde uchovávejte ho v lednici pod poklopem. Výborný je i druhý den.




Sacher dort v narozeninové verzi s cukrovými meruňkami













Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky