Torta di uva / Koláč s hroznovým vínem
Doba přípravy: do 30 miut
Doba pečení :40-50 minut
Bude se hodit: kuchyňský robot se šlehací metlou, cukrářská stěrka, kuchyňská váha,
Ingredience na 1 koláčovou formu (nejlépe rozevírací):
2 celá vejce (žloutky oddělte od bílků)
75 g krupicového cukru
4 lžíce másla rozpuštěného + kousek na vymazání formy
60 ml olivového oleje extra panenského
80 ml mléka plnotučného vlažného
1 špetka pravé vanilky
3/4 čajové lžičky prášku do pečiva
180 g hladké mouky
trošku hrubé mouky na vysypání formy
1 špetka soli do těsta a ještě jedna špetka do bílků
nastrouhaná kůra z 1/2 BIO citronu
250 g kuliček hroznového vína (modrého nebo bílého)
moučkový cukr na posypání
Pracovní postup:
1) Hroznové víno omyjte, zbavte stopek a nechte okapat. Formu na koláč vymažte kouskem másla a vysypte hrubou moukou.
2) V kuchyňském robotu pomocí šlehací metly vyšlehejte cukr se žloutky při vysokých otáčkách cca 3 minuty do pěny. Snižte otáčky a přilijte máslo a olej. Přidejte i vanilku.
Rozehřejte troubu na 175C.
3) Hladkou mouku smíchejte v misce s práškem do pečiva, přidejte špetku soli a citronovou kůru. Přidejte k ušlehané směsi a zapněte robota na nízké otáčky. Šlehejte jen chvíli do té doby než se všechny ingredience propojí a přidejte vlažné mléko. Zvlášť si ušlehejte pevný sníh z bílků se špetkou soli. Sníh pomocí cukrářské stěrky opatrně vmíchejte do těsta. Těsto uhlaďte do připravené formy a na jeho povrch poklaďte kuličky hroznového vína.
4) Koláč vložte do trouby a pečte cca 40 minut. Až bude mít koláč zlatavou barvu a jeho těsto bude pevné a pružné máte hotovo. Vyzkoušejte špejlí zda se na ní těsto nelepí.
5) Upečený koláč nechte pár minut zchladnout a potom uvolněte formu a nechte vychladnout. Povrch koláče posypte moučkovým cukrem.
Krásné Babí léto Vám přeje Bistro Sezóna
Komentáře
Okomentovat