Svatomartinské rohlíčky /2019
Po vydatném svatomartinském obědě přijde k chuti i drobný dezert a tím pravým jsou rohlíčky ve tvaru koňské podkovy.
Jsou jednoduché, podzimní a moc dobré. Náplň může být maková, tvarohová, povidlová a nebo ta naše ořechová.
Upéct je můžete nejen na svátek svatého Martina ale i jako vánoční cukroví. V uzavřené nádobě vydrží zhruba týden.
Ingredience na cca 20 kusů středně velkých rohlíčků:
450 g hladké mouky
250 g másla pokojové teploty
4 žloutky
150 ml smetany (30 %)
2 lžíce moučkového cukru
špetka soli
vejce na potření
moučkový cukr na závěrečné posypání
250 g másla pokojové teploty
4 žloutky
150 ml smetany (30 %)
2 lžíce moučkového cukru
špetka soli
vejce na potření
moučkový cukr na závěrečné posypání
Na ořechovou náplň:
175 g mletých vlašských ořechů
125 g moučkového cukru
1 lžička vanilkového cukru
2 bílky
175 g mletých vlašských ořechů
125 g moučkového cukru
1 lžička vanilkového cukru
2 bílky
Budete potřebovat : Potravinová folie, kuchyňský váleček, vál, ostrý nůž, mašlovačka
Pracovní postup:
2) V jiné míse smíchejte vidličkou mleté ořechy s cukrem, vanilkovým cukrem a bílky. Vzniknout by měla tužší hmota. Odložte stranou.
3) Odpočaté těsto rozdělte na 3-4 stejné díly. Každý díl těsta vytvarujte do koule a potom rozválejte válečkem na tloušťku okolo 3 mm a pěkně dokulata. Nožem pak z kruhu vykrojte 6 stejně velkých trojúhelníků.
4) Ořechovou náplň postupně odebírejte a každý kousek vytvarujte na malý váleček (asi jako malíček). Plňku dejte na okraj trojúhelníku a strany potřete trochou rozšlehaného vajíčka. Okraj trojúhelníku přehněte přes náplň a nezapomeňte zahnout i rožky. Poté srolujte do rohlíčku. Okraje rohlíčku stiskněte pevně mezi prsty, aby se těsto na koncích spojilo a ohněte do tvaru podkovy.
5) Připravené rohlíčky rozložte na plech vystlaný pečicím papírem a potřete je rozšlehaným vajíčkem. Dejte do trouby rozehřáté na 180 °C a pečte asi 15 -20
minut dozlatova. Hotové rohlíčky zasypte moučkovým cukrem.
Komentáře
Okomentovat