Jambalaya / Kreolská kuchyně
Mezi typické pokrmy kreolské kuchyně patří rozhodně Jambalaya (nebo také yambalaya), pokrm z rýže, masa a zeleniny. S kreolskou kuchyní se setkáte především v americké Louisianě a v New Orleans.
Jídlo připravíte v jednom hrnci nebo ve velké hluboké pánvi a je velice podobné španělské paelle.
Jak to okořenit.... není na to žádný univerzální recept, nachází se zde tedy velký prostor pro Vaši fantazii a experimentování.
Kuřecí maso můžete vynechat, vyzkoušeli jsme to. Ovšem recept Vám zde předkládáme je kompletní tak jak to má být. Bezmasý pokrm je vhodný pro letní měsíce kdy obvykle připravujeme lehce stravitelná jídla.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jak na to ?
500 g kuřecích prsou nebo vykoštěných stehenních řízků
200 g klobásy Chorizo
2 polévkové lžíce olivového oleje
1 středně velká cibule, nákrájená nahrubo
2 stonky řapíkatého celeru, nakrájeného nadrobno
1-2 červené nebo zelené papriky, nákrájené na proužky
2 prolisované stroužky česneku
2 ks drcená rajčata 400g konzervovaná
2 hrnky dlouhozrnné rýže, propláchnuté
2 L kuřecího vývaru
300 g syrových krevet
sůl, čerstvý mletý pepř
hrst hladkolisté petrželky nasekané najemno nebo můžete přidat hrst čerstvého koriandru
2 polévkové lžíce olivového oleje
1 středně velká cibule, nákrájená nahrubo
2 stonky řapíkatého celeru, nakrájeného nadrobno
1-2 červené nebo zelené papriky, nákrájené na proužky
2 prolisované stroužky česneku
2 ks drcená rajčata 400g konzervovaná
2 hrnky dlouhozrnné rýže, propláchnuté
2 L kuřecího vývaru
300 g syrových krevet
sůl, čerstvý mletý pepř
hrst hladkolisté petrželky nasekané najemno nebo můžete přidat hrst čerstvého koriandru
Koření :
1 lžička mleté sladké červené papriky + můžete přidat i lžičku uzené mleté papriky
1 lžička mletého římského kmínu
2 ks bobkový list
čerstvý nebo sušený tymián dle chuti
Anebo to vše nahraďte směsí koření cajun
1 lžička mletého římského kmínu
2 ks bobkový list
čerstvý nebo sušený tymián dle chuti
Anebo to vše nahraďte směsí koření cajun
Pracovní postup:
1) Krevety vložte do vývaru a vařte do chvíle než zčervenají a a změknou trvá to pár minut. Po uvaření je vylovte děrovanou naběračkou a nechte je vychladnout. Po vychladnutí je vyloupněte a odložte stranou.
2) Maso nakrájejte na kousky velikosti sousta a chorizo sloupněte a nakrájejte na kolečka. V hluboké pánvi nebo ve ětším hrnci rozehřejte olej a zprudka na něm opečte maso, vyjměte naběračkou a odložte stranou. Vložte do hrnce chorizo, opečte a také ho vyjměte naběračkou a odložte stranou. Do uvolněné pánve vložte cibuli, celer, papriku a česnek a zvolna opékejte. Pokud je pánev suchá kápněte do ní ještě trošku oleje. Přidejte koření, bobkový list a za stálého míchání nechte koření rozvonět.
Vmíchejte rajčata, rýži, 1,5 litru vývaru (zbytek si ponechte a dolijte v průběhu vaření podle potřeby), přidejte kuřecí maso a chorizo. Osolte, opepřete a přiveďte vše k varu. Ztlumte plamen a nechte pomalu vařit 20-25 minut aby byla rýže měkká. Nakonec vmíchejte petrželku nebo koriandr. Pár lístků si ponechte na ozdobu.
Pokrm neohřívejte, nikdy už po ohřátí nechutná tak dobře jako čerstvě dovařený.
Dobrou chuť!
Komentáře
Okomentovat