Tvarohový koláč / Tvarožník
Tohle je nejvíc klasický tvarohový koláč, který připomíná dětství. Chuťově mu k dokonalosti nic neschází. Těsto je křehké a náplň jemná a vláčná. Dejte si kousek s bílou kávou tak jako to dělaly naše babičky.
Příprava: asi 20 minut
Pečení : 50 minut i více podle typu trouby
Ingredience na jednu koláčovou formu (průměr 28-29 cm) - nízký okraj
Těsto:
100 g moučkového cukru
150 g hladké mouky
5 g prášku do pečiva
1 celé vejce
100 g změklého másla
+ kousek na vymazání formy
citronová kůra z 1/2 citronu
trochu hrubé mouky na vysypání formy
Náplň:
150 g másla rozpuštěného vychladlého másla
400 ml mléka
500 měkkého tvarohu
2 celá vejce
1/2 sáčku vanilkového pudinku (použila jsem BIO pudink bez laktozy a bez lepku z drogerie D&M cca 17g)
1 polévková lžíce rumu (já jsem použila amaretto)
150 g krupicového cukru
semínka z vanilkového lusku
Bude se hodit : velká mísa na těsto, potravinářská folie, kuchyňský robot se šlehací metlou
Pracovní postup:
1) Moučkový cukr, mouku, kypřící prášek, vejce, máslo pokrájené na kousky a citronovou kůru dejte do mísy a rychle rukama vypracujte křehké těsto. Vytvořte kouli a zabalte ho do potravinářské folie. Uložte těsto minimálně na 30 minut do lednice.
2) Koláčovou formu vymažte máslem, vysypte hrubou moukou a odložte stranou.
3) Těsto rozválejte a rozprostřete do formy. Prsty vytvořte okraje a dno propíchejte vidličkou.
4) Připravte náplň:
. máslo rozpusťe a nechte vychladnout - po vychladnutí ho rozmíchejte v mléce
. tvaroh, 2 celá vejce, pudink, rum a cukr vyšlehejte pomocí kuchyňského robotu do hladka.
. nakonec přilijte mléko s máslem a vše znovu prošlehejte
Rozehřejte troubu na 150 C.
5) Těsto vyjměte z lednice a vybalte z folie. Kouli zploštěte rukama a mírně roztáhněte. Vložte do středu připravené formy a rukama vmačkejte až se vyplní celá forma. Nakonec vytvarujte okraje. Pokud se těsto lepí posypte ho troškou hrubé mouky. Vlijte náplň a dejte koláč péct.
Pečte pomalu při nízké teplotě. Může se péct až hodinu. Ke konci zvyšte teplotu na 160 C aby koláč zezlátl. Vše závisí na vašich zkušenostech s Vaší troubou. Každá trouba peče jinak. Konec pečení hlídejte aby se koláč nepřipálil. Střed by měl zůstat vláčný ale ne tekutý a okraje pevné. Vyzkoušejte špejlí zda se těsto nelepí.
Koláč nechte dobře vychladnout a pak krájejte na řezy. V lednici vydrží až dva dny.
Podávat ho můžete lehce posypaný moučkovým cukrem s ovocným rozvarem z malin, borůvek nebo meruněk.
Komentáře
Okomentovat