Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Tvarohový koláč / Tvarožník

Tohle je nejvíc klasický tvarohový koláč, který připomíná dětství. Chuťově mu k dokonalosti nic neschází. Těsto je křehké a náplň jemná a vláčná. Dejte si kousek s bílou kávou tak jako to dělaly naše babičky.





Příprava: asi 20 minut
Pečení : 50 minut i více podle typu trouby 


Ingredience na jednu koláčovou formu (průměr 28-29 cm) - nízký okraj 

Těsto:

 100 g moučkového cukru
 150 g hladké mouky
     5 g prášku do pečiva 
     1 celé vejce 
 100 g změklého másla 
          + kousek na vymazání formy
 citronová kůra z 1/2 citronu
 trochu hrubé mouky na vysypání formy

Náplň:

150 g másla rozpuštěného vychladlého másla
400 ml mléka
500 měkkého tvarohu 
2 celá vejce 
1/2 sáčku vanilkového pudinku (použila jsem BIO pudink bez laktozy a bez lepku z drogerie D&M cca 17g)
1 polévková lžíce rumu (já jsem použila amaretto)
150 g krupicového cukru 
semínka z vanilkového lusku

Bude se hodit : velká mísa na těsto, potravinářská folie, kuchyňský robot se šlehací metlou



Pracovní postup:

1) Moučkový cukr, mouku, kypřící prášek, vejce, máslo pokrájené na kousky a citronovou kůru dejte do mísy a rychle rukama vypracujte křehké těsto. Vytvořte kouli a zabalte ho do potravinářské folie. Uložte těsto minimálně na 30 minut do lednice.

2) Koláčovou formu vymažte máslem, vysypte hrubou moukou a odložte stranou.

3) Těsto rozválejte a rozprostřete do formy. Prsty vytvořte okraje a dno propíchejte vidličkou.

4) Připravte náplň: 
    . máslo rozpusťe a nechte vychladnout - po vychladnutí ho rozmíchejte v mléce
    . tvaroh, 2 celá vejce, pudink, rum a cukr vyšlehejte pomocí kuchyňského robotu do hladka. 
    . nakonec přilijte mléko s máslem a vše znovu prošlehejte

    Rozehřejte troubu na 150 C.

5) Těsto vyjměte z lednice a vybalte z folie. Kouli zploštěte rukama a mírně roztáhněte. Vložte do středu připravené formy a rukama vmačkejte až se vyplní celá forma. Nakonec vytvarujte okraje. Pokud se těsto lepí posypte ho troškou hrubé mouky. Vlijte náplň a dejte koláč péct.
Pečte pomalu při nízké teplotě. Může se péct až hodinu. Ke konci zvyšte teplotu na 160 C aby koláč zezlátl. Vše závisí na vašich zkušenostech s Vaší troubou. Každá trouba peče jinak. Konec pečení hlídejte aby se koláč nepřipálil.  Střed by měl zůstat vláčný ale ne tekutý a okraje pevné. Vyzkoušejte špejlí zda se těsto nelepí.

  Koláč nechte dobře vychladnout a pak krájejte na řezy. V lednici vydrží až dva dny. 
  Podávat ho můžete lehce posypaný moučkovým cukrem s ovocným rozvarem z malin, borůvek nebo meruněk.







Krásné jarní dny a dobrou chuť přeje Bistro Sezóna ....



Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky