Pórkový koláč s kozím sýrem
Lehkou večeří nebo průvodcem na cesty v piknikovém koši Vám bude tento jednoduchý ale chuťově vynikající slaný koláč. Všechny suroviny máte buď doma nebo je seženete bez velkého běhání po obchodech.
Příprava : 20 minut
Pečení : 30 minut
Vhodné pro: vegetariány
Ingredience : (cca 1 koláčovou formu) nebo 5 menších zapékacích keramických misek
- 1 balení chlazeného listového těsta + trošku hrubé mouky na vysypání formy
- + kousek másla na vymazání formy
- 500 g pórku omytého a nakrájeného na kolečka
- 2 polévkové lžíce másla
- 4 snítky tymiánu otrhané nebo sušený tymián dvě špetky
- 300 ml smetany na vaření
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- 3-4 celá spokojená vejce
- sůl a čertvě mletý pepř
- 125 g čerstvého kozího sýra - váleček s bílou plísní na povrchu
- (polovinu nakrájejte na kostičky, druhou polovinu na kolečka)
- Dále se bude hodit : vál, váleček na rozvalování těsta, vidlička, velkou mísu a šlehací metlu
Pracovní postup :
1) Formu nebo menší fromičky vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
2) Těsto rozválejte a vyložte jim formu ( nebo fromičky). Dno propíchejte vidličkou.
3) Na pánvi rozehřejte máslo a opékejte na něm nakrájený pórek asi 8 minut až změkne.
Nechte ho zchladnout.
Rozehřejte troubu na 200 C.
4) V míse si rozmíchejte šlehací metlou smetanu s vejci. Přidejte část tymiánu a špetku
muškátového oříšku.
Osolte, opepřete, přidejte kozí sýr (první polovinu pokrájenou na kostičky).
A nakonec vmíchejte opečený pórek.
5) Náplň vlijte na těsto, posypte zbývajícím tymiánem a ozdobte kolečky kozího sýra.
6) Pečte 25-30 minut až náplň zpevní a těsto bude zlatavé.
Koláč můžete podávat samotný nebo se salátem. Chutná dobře vlažný i studený.
A nyní dejte koláč do košíčku a vezměte si ho s sebou na první jarní procházku a třeba se potkáme na Náplavce :-)
Komentáře
Okomentovat