neděle 13. března 2016

Pórkový koláč s kozím sýrem


Lehkou večeří nebo průvodcem na cesty v piknikovém  koši Vám bude tento jednoduchý ale chuťově vynikající slaný koláč. Všechny suroviny máte buď doma nebo je seženete bez velkého běhání po obchodech.






Příprava : 20 minut
Pečení   : 30 minut
Vhodné pro:  vegetariány

Ingredience :  (cca 1 koláčovou formu) nebo 5 menších zapékacích keramických misek 


  • 1 balení chlazeného listového těsta  + trošku hrubé mouky na vysypání formy    
  • + kousek másla na vymazání formy
  • 500 g pórku omytého a nakrájeného na kolečka 
  • 2 polévkové lžíce másla 
  • 4 snítky tymiánu otrhané nebo sušený tymián dvě špetky
  • 300 ml smetany na vaření 
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • 3-4 celá spokojená vejce 
  • sůl a čertvě mletý pepř
  • 125 g čerstvého kozího sýra - váleček s bílou plísní na povrchu
  •          (polovinu nakrájejte na kostičky, druhou polovinu na kolečka)
  • Dále se bude hodit : vál, váleček na rozvalování těsta, vidlička, velkou mísu a šlehací metlu

Pracovní postup : 

1) Formu nebo menší fromičky vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.

2) Těsto rozválejte a vyložte jim formu ( nebo fromičky). Dno propíchejte vidličkou.

3) Na pánvi rozehřejte máslo a opékejte na něm nakrájený pórek asi 8 minut až změkne.  
    Nechte ho zchladnout.
    Rozehřejte troubu na 200 C.

4) V míse si rozmíchejte šlehací metlou smetanu s vejci. Přidejte část tymiánu a  špetku 
    muškátového oříšku.  
    Osolte, opepřete, přidejte kozí sýr (první polovinu pokrájenou na kostičky). 
    A nakonec vmíchejte opečený pórek.

5) Náplň vlijte na těsto, posypte zbývajícím tymiánem a ozdobte kolečky kozího sýra.

6) Pečte 25-30 minut až náplň zpevní a těsto bude zlatavé.

Koláč můžete podávat samotný nebo se salátem. Chutná dobře vlažný i studený.





A nyní dejte koláč do košíčku a vezměte si ho s sebou na první jarní procházku a třeba se potkáme na Náplavce :-)