Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Placičky A`ŽÁ se salátem z kořenové zeleniny / Kuchařská kniha Jeruzalém




Do naší rodinné knihovny přibyl jeden opravdový skvost. Je jím kuchařská kniha JERUZALÉM kterou napsali dva autoři :
 Yotam Ottolenghi a Sami Tamimi  
 Oba vyrůstali v 70. až 80. letech minulého století v Jeruzalémě, aniž by se znali. Yotam žil v židovské čtvrti na západě tohoto starobylého města, Sami v jeho arabské čtvrti na východě. Setkali se v Londýně roku 1999 a stali se z nich obchodní partneři ve firmě Ottolenghi, která mimo jiné provozuje restaurace a lahůdkářství. Jejich zážitky z dětství jim po čase posloužily jako inspirace při psaní této knihy. Tradiční recepty upravili tak, aby vyhovovaly životnímu stylu a chutím současných kuchařů a strávníků. Kniha je napsána jako pocta městu, kde se setkává mnoho kultur a také mnoho kuchyní z různých částí světa. Obsahuje 120 receptů na přípravu zajímavých pokrmů ze zeleniny, luštěnin i masa, ale i dezertů, vybraných autory na základě jejich preferencí chutí a zvyků při vaření a také vzpomínek na to, jak se vařilo v jejich širších rodinách. Nesnažili se podrobně dokumentovat židovskou ani arabskou kuchyni v uvedeném městě, šlo jim spíše o zachycení vlastních zkušeností a jejich využití v současném stylu vaření. Kniha vyšla v českém jazyce, má 320 stran a krásnou látkovou vazbu. Recepty jsou obohaceny o zážitky a zkušenosti obou autorů a také o historii pokrmů. V knize najdete krásné  převážně velkoformátové fotografie. 
Knihu lze objednat a zakoupit např. zde : 

Využijete ji po celý rok, ovšem teď v zimním období ve Vás probudí chuť na kořeněné a barevné pokrmy a vyloženě Vám zvedne náladu. Mnoho koření nebudete pravděpodobně znát ale tím právě začne to správné dobrodružství. Většinu seženete v internetových e-shopech ale zajímavější je navštívit specializované obchody. 
Nám se moc líbí v obchodě Farah Food v ulici Myslíkova 5, Praha 1 - 
obchod provozuje i svůj e-shop.

Koření zde mají na váhu i jednotlivě balené. Ve farah najdete vše co potřebujete k přípravě arabské, židovské i palestinské kuchyně. 

  Dnes Vám z této knihy chceme nabídnout první vyzkoušený recept a tím jsou Placičky A'ŽÁ se salátem z kořenové zeleniny. Pokud si vše připravíte předem nejedná se o nic složitého a navíc to chutná naprosto skvěle. Je to pokrm který si můžete vzít kamkoli s sebou a navíc není nikde striktně dáno co přesně musí obsahovat. Můžete tedy s pomocí koření a  bylinek libovolně měnit jeho chuť.

Placičky A'ŽÁ 

 Příprava : 10 minut
 Smažení : 30 minut
Vhodné pro:  vegetariány

Ingredience :  pro 6 - 8 placiček podle velikosti 




  • 6 kusů pita chleba nebo domácího chleba NAAN
  •                                             - velmi dobrou Pitu koupíte právě v obchodě Farah food
  • 4 krajíčky bílého chleba bez kůrek 
  • 4 celá velká šťastná vejce 
  • 1 1/2 lžičky mletého římského kmínu 
  • 1/2 lžičky mleté sladké papriky 
  • 1/4 lžičky kayenského pepře
  • menší hrst nakrájené petržele a menší hrst nakrájeného koriandru 
  • 40 g rozdrobeného sýra feta 
  • Olej na smažení 
  • sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti 


Pracovní postup na přípravu placiček : 

1) Krajíčky chleba dejte do  misky a zalijte je troškou studené vody jen tak aby se nasákli (asi 1 minutu) potom přebytečnou vodu vymačkejte. Vyždímaný chléb rozdrobte do větší mísy a přidejte k němu celá vejce, všechno koření i bylinky. Vše promíchejte a přidejte rozdrobený sýr feta.

2) Na pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje a pomocí polévkové lžíce naneste do středu pánve 3 lžíce směsi a uhlaďte. Placičky by měli být vysoké 2-3 cm.  Opékejte je do zlatova 2-3 minuty z každé strany. Postup opakujte se zbývajícím těstem.  Hotové placičky udržujte teplé např. v alobalu.


  Na zálivku do placiček si připravte 1 bílý jogurt řeckého typu který ochutťe ho nasekanými bylinkami dle Vašeho uvážení. Dále můžete přidat sůl a pepř, případně utřený stroužek česneku.





Salát z kořenové zeleniny  

 Příprava : 20 minut metodu sous vide 60 minut
 Vhodné pro:  vegetariány

  
 Ingredience na salát : 

  • 3 středně velké červené řepy (450 g)
  • 2 středně velké mrkve (250 g)
  • 1/2 celerové bulvy 
  • Ingedience na zálivku : 
  • 4 lžíce citronové šťávy
  • 4 lžíce olivového oleje extra vergine 
  • 2 lžičky krupicového cukru 
  • 25 g koriandru nasekaného 
  • 25 g petržele nasekané 
  • sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti 

Pracovní postup na přípravu salátu z kořenové zeleniny:

Máte dvě možnosti přípravy zeleniny:

1) První možností je metoda sous - vide : 
Očištěnou zeleninu nakrájejte na stejně velké kousky, osušte ji. Zavakuujte a připravte ji  ve vodní lázni  při teplotě 84 C to trvá 60 minut. Do sáčku k zelenině přidejte bylinky, kousek másla, špetku soli a špetku cukru. Zíkáte neuvěřitelně křupavou a velmi chutnou zeleninu. Dále si připravte zálivku z ingrediencí uvedených výše. Zeleninu promíchejte se zálivkou a salát posypte bylinkami.

2) Druhá možnost je metoda klasického vaření :
Zeleninu oloupejte a nakrájejte na tenké hranolky a odložte stranou.  

Připravte si zálivku :

v malém rendlíku přiveďte k varu citronovou šťávu, olivový olej, ocet, cukr a 1 lžičku soli. Míchejte dokud se cukr a sůl nerozpustí a potom odstavte. Osušenou zeleninu zalijte zálivkou a promíchejte s bylinkami. Hotový salát uložte do chladničky alespoň na 45 minut. 


Nyní je vše připraveno k finální podobě :
- z Pita chleba (můžete ho lehce ohřát na páře) odkrojte jeho horní část a vytvořte kapsu do které vložíte část zeleninového salátu, placičku překrojenou na polovinu (vložte obě poloviny) a vše zakapete jogurtovou zálivkou. Zbytek salátu si dejte k plněné pitě jako příkrm.
Nebojte se hrát si s bylinkami a různými druhy zeleniny. Tento pokrm si můžete dát jako vydatnou svačinu nebo skvělou večeři. Je to typ street food jídla a my jsme i ho zamilovali na první ochutnání. 
























































Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky