Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Gâteau magique aux poires au vin / Kouzelný koláč s hruškami v červeném víně





  Kdysi dávno patřili dorty a koláče výhradně a pouze na slavnostní stoly králů nebo se servírovali při význačných událostech jako jsou svatba nebo oslava narozenin. Dnes jsou sladké dezerty běžnou součástí našeho jídelníčku. Vždy počítáme s tím, že si po hlavním jídle  dáme tzv. malou sladkou tečku na závěr menu. Já osobně peču moc ráda a stále hledám nové recepty a nové chutě. V novém čísle francouzského časopisu Cuisine et Vins jsme objevila recept na kouzelný koláč (francouzi mu říkají přímo dort). Když se pozorně zadíváte na strukturu upečeného "kouzelného koláče" pochopíte jeho název. Povrch koláče je pevný a přitom když ho rozkrojíte najdete úžasnou měkkou a vláčnou náplň. Napadne Vás : "Co to je ?"  nebo  "Jak je to možne ?". "Tváří se to jako hrozně pracné, jsou to dvě těsta ?".
 Až si přečtete postup přípravy, zjistíte, že to tak není a že to je velmi jednoduchý trik, který v těstě zařídili vyšlehané bílky. Hrušky uvařené v červeném víně dávají koláči skvělou chuť a myslím, že stejně podobně by to mohli zařídit maliny nebo rebarbora. To už nechám na Vás. Tak tedy oprašte zástěru a  pusťte do kuchyně trochu pekařské magie ....ABRAKADABRA....



Doba přípravy : 40 minut
Doba pečení : 50 minut
Doba chlazení : 2 hodiny
Vhodný pro : vegetariány

Igredience pro 6-8 osob :

2 velké pevné hrušky
30 cl červeného vína
1 svitek skořice
50 cl mléka
125 g másla rozpuštěného + 10 g na vytření formy
4 celá vejce
250 g moučkového cukru
120 g hladké mouky
špetka soli
hrubá mouka na vysypání formy

Pracovní postup :

1)  Oloupejte hrušky, zbavte je jadřinců a pokrájejte je na větší kostičky. V hrnci zahřejte víno se s 100 g moučkového cukru a svitkem skořice. Přidejte hrušky avařte pomalu asi 10 minut. Nechte zchladnout a zceďte,  hrušky rozložte na kousek pečícího papíru.

2) Vymažte dortovou formu (kulatou nebo hranatou) máslem a vysypte hrubou moukou. Troubu rozehřejte na 150 C.

3) Rozpusťte máslo a dejte ho vychladnout.  Oddlěte žloutky od bílků. Žloutky vložte do mísy Vašeho robota a přidejte k nim zbytek moučkového cukru a šlehejte do pěny. Potom přilévejte máslo, přisypte mouku a nalijte mléko. Vše za stálého šlehání. Až bude těsto hladké, vypněte stroj.

4) Bílky vyšlehejte se špetkou soli do velmi pevného sněhu.

5) Do žloutkového těsta přidejte hrušky a pomocí špachtle opatrně vmíchejte bílky.

6) Těsto nalijte do připravené formy a dejte péct cca na 50 minut. Po upečení bude povrch koláče  zlatavý a střed se nelepí na špejli. Vyndejte koláč z trouby a ponechte ho pár minut ve formě. Potom uvolněte formu a koláč nechte zchladnout. Teplý by se Vám špatně krájel. Nejlépe chutná po dvou hodinách chlazení v lednici. Povrch koláče posypte moučkovým cukrem. 

Ke koláči si dopřejte malou skleničku hruškovice.










Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky