Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Linecký koláč / Tarte de Linz


 
Linecký koláč, nebo italsky : Crostata marmelatta, nebo také francouzsky : Tarte de Linz........ zná snad úplně každý milovník sladkostí.
Receptů na ten "zaručeně pravý" je mnoho. Vyzkoušely jsme jich opravdu hodně a vítězem se stal recept voňavý po skořici a mandlích. Můžete ho péct po celý rok ale nejvíc si ho užijete v zimě. Naplněný tou Vaší domácí marmeládou bude chutnat prostě nejlépe. Kousek tohoto koláče se šálkem čaje nebo kávy dokáže vykouzlit skvělou atmosféru. Připravit ho zvládne každý.  Tradiční linecký koláč je mřížkový, ale můžete si vymyslet cokoli a vykrájet ozdoby ze zbylého těsta podle Vaší fantazie a koláč bude vypadat pokaždé jinak. Podle druhu marmelády mu také dáte pokaždé jinou chuť. Nebuďte konzervativní a vyzkoušejte meruňkovou nebo pomerančovou marmeládu. Zkoušejte a hrajte si s chutí.


Příprava : 30 minut
Pečení :     35 minut

Ingredience na jednu kulatou koláčovou formu (průměr 24-25 cm)

Další potřeby : vál, váleček, vykrajovátka podle Vaší fantazie

200 g hladké mouky + trošku na podsypání
  60 g mletých mandlí
    1 špetka skořice
    2 žloutky
  60 g moučkového cukru
125 g másla (lepší chladnější)

400 - 500 g marmelády dle Vaší volby a třeba trošku rumu nebo amaretta

hrubá mouka a kousek másla pro vymazání a vysypání formy

Pracovní postup :


1) Na vále smíchejte mouku, máslo, cukr, mandle,  1 žloutek a skořici. Pracujte rychle a vše spojte rukama v hladké těsto. Těsto zformujte do koule, zabalte do folie a uložte do lednice zhruba na 30 minut. 


2) Vymažte a vysypte formu. Teď máte čas dochutit marmeládu alkoholem nebo troškou skořice a prošlehat ji vidličkou aby se hezky leskla a šla dobře rozetřít na těsto.


3) Po uplynutí oddechového času vyjměte těsto z lednice. Oddělte z něj asi 150 g na pozdější zdobení  a odložte ho stranou. Větší část těsta na pomoučněném vále rozválejte na menší kruh než je forma a pomocí válečku těsto přeneste do formy. Vytvarujte těsto, vytvořte okraje a dno zlehka propíchejte vidličkou. Nyní naneste marmeládovou náplň a uhlaďte ji rovnoměrně po celé ploše koláče.

4) Z odloženého zbytku těsta si vykrajujte ozdoby dle Vaší fantazie nebo ročního období. Ozdobte povrch koláče. Rozehřejte troubu na 180 C. Na závěr okraje  ozdoby potřete druhým žloutkem. Vložte koláč do trouby a pečte přibližně 45 minut. Upečený koláč poznáte podle zlatavé barvy okrajů a zdobení a také těsto mírně odskočí od okrajů formy. A když Vám neskutečně začne vonět z trouby je hotovo. Nechte koláč úplně vychladnout což je na celé té práci nejhorší ale studený vzduch na okně nebo balkoně Vám čekání ukrátí. 

Dobrou chuť.








Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky