Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

M'hencha

M'hencha (ze slova M'hanncha) je arabský mandlový závin. Okouzlující stočené pečivo pocházející ze severní Afriky. Původ názvu  a jeho význam není zcela jasný. Ale to nemění nic na báječné chuti tohoto dezertu. Probuďte své smysly a dejte si kousek sladkého nebe třeba s pistáciovou zmrzlinou nebo řeckým jogurtem. Pochutnejte si na něm k ranní kávě nebo odpolednímu mátovému čaji. Jestli-že jste někdy ochutnali Baklavu a máte ji rádi bude Vám tento koláč chutnat možná ještě víc. M'hencha je velmi sytá bude Vám stačit jen malý kousek.

Doba přípravy: 15 minut
Doba pečení : 40 - 50 minut

Ingredience na 1 menší koláčovou formu o průměru 18 cm:

200 g sekaných mandlí (nebo směs ořechů)
80 g mandlové mouky
120 g krupicového cukru
80 g moučkového cukru
2 bílky
2 žloutky rozmíchané vidličkou
1 polévková lžíce nastrouhané pomerančové kůry (nejlépe z BIO pomerančů)
1/2 čajové lžičky mleté skořice 
1/4 čajové lžičky badyánu nebo špetku kardamonu
500 g těsta Filo nebo listového těsta
60 g změklého másla
50 g drcenných pistácií promíchaných s troškou krupicového cukru
trošku hladké mouky





Pracovní postup:

1) Pečící formu vymažte polovinou změklého másla a odložte ji stranou.

2) Připravte si kuchyňský robot se šlehací metlou a do mísy vložte : sekané mandle, mandlovou mouku, krupicový cukr, moučkový cukr, bílky, pomerančovou kůru, skořici, badyán nebo kardamon a vše rozmixujte na jemnou pastovitou směs.

3) Rozehřejte troubu na 180 C. Připravte si vál a trošku hladké mouky na podsypání. Rozválejte těsto do tenkého dlouhého obdélníku. Potřete těsto změklým máslem po celé ploše. Navrch rozetřete mandlovou hmotu. Jde to trochu ztuha, ale snažte se rozetřít náplň po celé ploše těsta. Po delší straně obdélníku zarolujte těsto do úzké ruličky a stočte ji do tvaru šneka. Vložte ho do formy na pečení. Celý koláč potřete žloutky  a posypte pistáciemi s cukrem. Vložte do předehřáté trouby a pečte 40 - 50 minut do zlatova.

4) Hotový koláč můžete ještě polít medem.


















Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky